Hlavní obsah

Kulový blesk poškodil nejméně 15 domů na Kroměřížsku

Přes Moravu se přehnaly další bouřky.Video: Klára Galová

 

Reklama

Následky bouřek opět zaměstnaly hasiče, odklízeli hlavně popadané stromy.

Článek

Vyjma západu Čech budou v pátek bouřky po celém území České republiky. Doprovodí je nárazový vítr a déšť s kroupami, přívalové srážky mohou zvednout hladiny menších toků. Na Moravě a ve Slezsku přesto vydrží vedra z posledních dnů, odpoledne tam maximální teploty překročí 31 stupňů Celsia.

Vedle horka tam dnes po celý den až do nedělních 02:00 hrozí velmi silné bouřky, stejně jako v Pardubickém a Královéhradeckém kraji a na Vysočině. Silné bouřky očekávají meteorologové v Praze a Jihočeském kraji a v časti Středočeského a Libereckého kraje.

Kulový blesk poškodil 15 domů

Silný vítr, déšť a podle očitých svědků dokonce i kulový blesk poničily v noci nejméně 15 rodinných domů v Morkovicích-Slížanech na Kroměřížsku. Škody půjdou do milionů korun. ČTK to řekl starosta města Pavel Horák (nez.).

Bouřka zasáhla Morkovice-Slížany ve čtvrtek kolem 23:30. "Trvalo to tak pět minut. Dvě střechy jsou úplně pryč, ty zmizely. Dalších asi 13, 14 je v různém stupni poškození, včetně štítů mezi domy. Škody, které tady jsou, to opravdu vypadá buď na nějaké lokální tornádo, nebo na kulový blesk," sdělil Horák.

Kalamita po bouřce

Už v noci na dnešek se přes Česko přehnala další vlna bouřek. Nejvýrazněji to pocítili na Moravě. V celém Česku měli hasiči kvůli následkům bouřek přes 700 výjezdů, odklízeli popadané stromy a v práci nadále pokračují. Stromy například zabránily na hodinu a půl jízdě vlaků v koridoru z České Třebové na Moravu a na východě republiky přerušily dodávky elektřiny do stovek domácností. Popadané stromy ale nikoho nezranily.

Bez proudu se po bouřkách ocitly stovky domácností na východě republiky, řekl ČTK mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. „Není to kalamitní stav,“ řekl. Jde hlavně o Olomoucký, Pardubický a Královéhradecký kraj.

Společnost E.ON eviduje po nočních bouřkách a silném větru 64 poruch na vysokém napětí a 160 na nízkém napětí, číslo se bude měnit. „Nejvíce poruch bylo okolo půlnoci, kdy bylo rázem 110 tisíc odběratelů bez dodávky elektrické energie,“ uvedla mluvčí společnosti Božena Herodesová. K osmé hodině ranní už bylo bez dodávek pouze 10 000 odběratelů.

Bouřky opět zaměstnaly zejména hasiče. Jen v Jihomoravském kraji registrují od čtvrtečních sedmnácti hodin do dnešního rána kolem 330 výjezdů. „Je to extrémní počet, v největším shonu dispečeři vysílali jednotku každých deset vteřin,“ řekl ČTK mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. V Moravskoslezském kraji hasiči vyjížděli 131krát, největší problémy byly na Opavsku. Krátce po půlnoci udeřily bouřky na Olomoucku a Šumpersku. Od půlnoci hasiči v Olomouckém kraji zasahovali u 90 událostí.

Reklama

Doporučované