Hlavní obsah

V nouzovém stavu lidé sahají po telefonu. Hovorů je až o čtvrtinu víc

Foto: Kamil Kašpárek / Week of Life

Síť mobilního operátora Vodafone jede na maximum. Lidé volají o čtvrtinu víc než jindy.

Reklama

Více hovorů a také větší provoz na internetu. Po vyhlášení nouzového stavu lidé více pracují z domova a operátoři to dost pocítili.

Článek

Mobilní operátor Vodafone hlásí o čtvrtinu víc volání než ještě před týdnem. „Po vyhlášení nouzového stavu byl nárůst hovorů dokonce o 50 procent vyšší oproti běžnému čtvrtku,“ říká Kateřina Šantorová, mluvčí Vodafone. Stejný trend potvrzují všichni operátoři. „Ve čtvrtek 12. 3. byl počet uskutečněných hovorů o 24 % vyšší než před týdnem,“ říká Jiří Janeček z T-Mobile.

Síť jede na maximum

Vodafone dokonce poprvé v historii zaznamenal v národním propojení maximální saturování sítě na nejvyšší hodnotu. „Kapacita hovorů v rámci naší sítě je dostatečná. Propojení s ostatními operátory vyžaduje navýšení kapacity, na kterém pracujeme, “ dodává Kateřina Šantová s tím, že se úkolem zabývá tucet techniků a navýšení dokončí tak rychle, jak to bude možné.

Všichni na internetu

Větší provoz je i na internetu. Podle provozovatele centrálního internetového uzlu NIX.CZ nárůsty provozu přicházely zejména v době, kdy docházelo k oznámení výsledků jednání Bezpečnostní rady státu nebo vlády.

„Nyní máme provoz o 20 procent vyšší oproti běžnému týdnu. V našich statistikách na www.nix.cz je patrný nárůst provozu v čase po 14. hodině, kdy došlo k vyhlášení stavu nouze. Zdá se, že nařízené home office nebo e-learningy formou videí se zatím plně nerozběhly,“ říká Adam Gloecký, ředitel sdružení NIX.cz. Nadcházející týden pak provoz sítě ověří naplno.

Stejně tak je na tom i mobilní internet. „Datový provoz v mobilní síti se drží na zvýšené úrovni jako v uplynulých dnech. Objem přenesených dat je tak zhruba o 20 procent vyšší v porovnání se stejným obdobím minulého týdne,“ dodává Jiří Janeček.

Dárky pro ty, co jsou doma

Operátoři se navíc těm, kteří zůstali kvůli koronaviru zavřeni doma a nemohou do práce a do školy, snaží ulehčit situaci. O2 rozdává neomezená data a za korunu pak to nejlepší ze své televize, Vodafone zase zdarma rozšířil nabídku kabelové televize UPC.

Reklama

Doporučované