Hlavní obsah

V nové rezervaci u Rokycan porodila samice zubra mládě

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Překvapení se tento týden dočkal zřizovatel a majitel přírodní rezervace Vojenské cvičiště u Rokycan Robert Beneš. Jedna z mladých samic zubra evropského, které v lednu přivezl z rezervace v Milovicích, přivedla na svět mládě.

Článek

O tom, že je březí, nikdo nevěděl. Na divoce žijícím zvířeti nebylo nic poznat. Mládě se narodilo asi v neděli odpoledne, upozornili na to lidé, řekl dnes Beneš ČTK.

Samice se o tele stará, drží se s ním v ústraní. Vzhledem k tomu, že jde o divoká zvířata, není zatím jasné pohlaví mláděte. Stádo v padesátihektarové ohradě, která je v místě bývalého vojenského areálu, tak nyní sestává ze tří krav, telete a samce, kterého přivezli chovatelé 20. května ze zoo Tábor. Po čase v oddělené ohradě se už připojil k samicím. „Spojení bylo úplně bez problémů, přirozené. S příchodem mláděte jsou teď všichni ostražitější. Jeho matka ho vždycky nakrmí a schová do trávy a s odstupem ho sleduje,“ popsal Beneš. Mládě ho překvapilo, první telata čekal v ohradě nejdříve příští rok od samce z Tábora.

Úkolem zubrů a také šesti hřebců divokých koní a několika jelenů a laní je udržovat spásáním vegetace a pohybem v terénu evropsky významnou lokalitu Natura 2000. Činností armády vzniklo unikátní prostředí, kde se daří chráněným živočichům i vzácným rostlinám. Žije tam vzácná kuňka žlutobřichá, skokan štíhlý, ropucha obecná a čolek obecný. Rostou tam kosatce sibiřské, upolíny nejvyšší nebo žluťuchy lesklé. Pozemek koupil Beneš od armády původně ke spekulaci, pak se ale rozhodl zřídit tam rezervaci s divokými zvířaty.

Koně i samice zubra dodala organizace Česká krajina, která v bývalém vojenském prostoru Milovice na Nymbursku založila rezervaci velkých kopytníků. Narození mláděte v Rokycanech překvapilo i ředitele České krajiny Dalibora Dostála. „Zubři žijí divoce a ani zkušení veterináři z Polska, kteří s nimi mají velké zkušenosti, nedokážou s jistotou říci, jestli je samice březí,“ řekl. Do Rokycan odjely na jaře mladší samice, které už by také mohly mít potomky. Březost trvá devět měsíců, není tak vyloučeno, že v Rokycanech by se mohlo narodit ještě další mládě. V milovické rezervaci se rodí mláďata většinou v květnu a červnu, letos zatím přišla na svět tři. Tamní stádo tak aktuálně čítá 24 jedinců.

Reklama

Doporučované