Hlavní obsah

V Novém Boru zakázali kvůli suchu v regionu čerpat vodu z potoků

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

V Novém Boru na Českolipsku zakázali čerpat vodu z potoků a řek v celém regionu.

Článek

„K vydání nařízení přistoupili pracovníci odboru životního prostředí města kvůli přetrvávajícímu suchu, které zapříčinilo kritické snížení průtoků ve vodních tocích,“ řekla mluvčí městského úřadu Radmila Pokorná.

Není to poprvé, co v Novém Boru podobný zákaz vydávají. Loni čerpání vody zakázali až v srpnu, o rok dříve už v červnu. Zákaz platí do odvolání. „Na základě zkušeností z minulých let předpokládáme, že v uvedených tocích mohou být nízké průtoky do konce roku. Pokud se vodní podmínky zlepší, budeme na to reagovat a zákaz odvoláme,“ řekla vedoucí odboru životního prostředí města Jitka Kopčáková.

Vodu nelze odebírat zejména z Boberského potoka, Rousínovského potoka, Svitávky a Šporky. „Nařízení platí pro celé jejich úseky na území Obce s rozšířenou působností Nový Bor,“ zdůraznila Kopčáková. Nízké průtoky v uvedených tocích mohou podle ní ohrožovat vodní živočichy. „Upozorňujeme proto právnické a fyzické osoby, že je s ohledem na zákaz nutné dodržovat minimální zůstatkové průtoky,“ dodala. Voda z toků se nesmí používat na zalévání zahrad a sportovišť, napouštění bazénů nebo mytí aut.

Podle informací z Povodí Ohře trápí sucho povodí posledních šest let. „Letos se projevy sucha objevily nebývale brzy a už nyní, musíme dávat podněty vodoprávním úřadům pro vydání zákazů odběrů povrchové vody,“ uvedlo povodí na svých internetových stránkách. Pokles hladin potoků a řek zaznamenali vodohospodáři i na Českolipsku a Liberecku, a také v Ústeckém kraji. Čerpání vody z potoků zakázali v minulých dnech na Chomutovsku.

Reklama

Doporučované