Hlavní obsah

V Novém Kníně začalo mistrovství světa v rýžování zlata

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Do závodu se přihlásilo 260 účastníků ze 13 států světa. Závodníci se utkají v osmi soutěžních kategoriích.

Článek

Nejen z Evropy, ale i z dalekého Japonska přijeli závodníci, kteří se od středy do soboty utkají na mistrovství světa, které začalo v Novém Kníně. Program začal slavnostním průvodem účastníků. Pro přípravu mistrovství světa jsou podle ředitele mistrovství Jiřího Dunovského třeba především rýžovací kádě, padesát tun písku a soutěžní zlato. Závodníci se utkají v osmi oficiálních soutěžních kategoriích. „Největší zájem je o takzvanou klasickou pánev,“ uvedl ředitel. Kromě klasické pánve (takzvaný typ čínský klobouk) v jiných kategoriích využívají soutěžící i speciální závodní pánve, takzvané gramofonové desky.

Vyvrcholením programu budou sobotní finále, soutěžit budou nejen jednotlivci, ale i týmy. Prestiží je i kategorie národů.

Po celou dobu akce kromě vyřazovacích kol naplánovali organizátoři doprovodný program, a to nejen hudební, ale také poznávací včetně exkurzí do zlatohorních, báňských a historických center v širším okolí Nového Knína. Pro veřejnost je připravená i škola rýžování zlata a pro děti různé workshopy.

V tuzemsku se mistrovství koná potřetí, pořadatelé akci připravovali pět let. Celkově se jedná o 44. ročník. V ČR už mistrovství bylo v Malé Lečici u Prahy a ve Zlatých Horách na Jesenicku. Minulý ročník se konal ve Finsku, následující bude v Kanadě.

Nový Knín býval královským zlatohorním městem, nyní zde funguje muzeum zlata s expozicí zaměřenou na historii těžby a zpracování zlata na Novoknínsku, dějiny města i mistrovství světa v rýžování zlata. Muzeum je pobočkou Hornického muzea Příbram.

Reklama

Doporučované