Hlavní obsah

V novém pavilonu náchodské nemocnice zahájila provoz porodnice

Foto: Pixabay.com

Ilustrační snímek.

Reklama

V novém pavilonu krajské nemocnice v Náchodě v dolní části areálu začala fungovat porodnice. Porodnice a novorozenecké oddělení sídlí v sedmém patře nové budovy J. Porodnice tam byla přemístěna z horního areálu nemocnice.

Článek

Loni v září kraj dokončil první etapu modernizace nemocnice za 1,4 miliardy korun bez DPH, při níž od dubna 2018 postavil dva nové pavilony J a K.

„Po přestěhování porodnice dochází k několikerému zlepšení. Jedním z nich je například zkrácení cesty anesteziologů k operačním porodům, od nynějška budou ve stejné budově, a ne ve dvou různých areálech jako dosud,“ uvedl předseda správní rady Oblastní nemocnice Náchod Jan Mach. Velkým zlepšením je podle něj sestěhování celé porodnice včetně sekčního sálu a novorozeneckého oddělení na společné patro.

Zatímco na novorozeneckém oddělení byly dosud k dispozici tři nadstandardní pokoje, nyní je jich dvakrát tolik. „Běžné pokoje pro maminky jsou dvoulůžkové, nadstandardní jednolůžkové,“ uvedl Mach.

Rodičkám jsou k dispozici čtyři moderní porodní boxy, všechny s vlastním hygienickým zázemím, dva boxy jsou vybaveny relaxační vanou. Součástí porodnice je sekční operační sál pro porod císařským řezem a odpočinková místnost pro rodičky a otce.

Kraj připravuje druhou etapu přestavby náchodské nemocnice. Spočívá v demolici a výstavbě nového pavilonu E a v rekonstrukci pavilonu D. Celkové náklady stavby kraj odhaduje na 580 milionů korun bez DPH. Vlastní stavba druhé etapy by mohla začít v roce 2022 a skončit v roce 2024.

Náchodská nemocnice je největším zdravotnickým zařízením zřizovaným Královéhradeckým krajem. Slouží spádové oblasti pro více než 200.000 lidí.

Reklama

Doporučované