Hlavní obsah

V novém španělském parlamentu zasedne 164 žen, nejvíce v celé EU

V novém španělském parlamentu zasedne 164 žen, nejvíce v celé EU.Video: Monika Durajová

 

Reklama

V dolní komoře španělského parlamentu je téměř 47 procent žen, nejvíce poslankyň reprezentuje socialisty. Feminismus a ženská práva jsou v posledních letech velkým tématem pro španělské politiky.

Článek

Nový španělský parlament se pyšní nejvyšším počtem žen z celé EU. Podíl žen v dolní komoře je vyšší než po minulých volbách v roce 2016 a stal se nově nejvyšším v Evropské unii. Druhé místo zaujímá v tomto srovnání v rámci evropského bloku Finsko a třetí je Švédsko. Vyplývá to ze statistiky Evropského institutu pro genderovou rovnost (EIGE), kterou dnes zveřejnil deník La Vanguardia.

Ve španělském Kongresu poslanců usedne podle deníku La Vanguardia 164 žen, což je o 19 více, než jich tam bylo po předchozích volbách z roku 2016. Z celkového počtu 350 poslanců španělského parlamentu tak tvoří ženy 46,9 procenta.

Nejvíce žen je zastoupeno ve vítězné straně španělských socialistů, z celkového počtu 123 poslanců je 64 žen. Feminismus je v posledních letech ve Španělsku výrazným tématem, feminismus a rovnost jako jedno z hlavních témat měly ve volebních programech všechny velké strany. Ikonickou se stala fotka viceprezidentky socialistů a nynější ministryně rovnosti Carmen Calvo s tričkem Yes, I am a Feminist (Ano, jsem feministka) těsně po vyhlášení volebních výsledků.

Foto: El Mundo

Carmen Calvo (zdroj: El Mundo).

Ve finském parlamentu je po letošních dubnových volbách 93 žen, což je 46,5 procenta z celkových 200 členů jednokomorového finského parlamentu. Třetí místo v EU drží podle EIGE Švédsko, kde podíl žen v jednokomorovém parlamentu činí 46,4 procenta. Unijní průměr je 31 procent.

Přes 40 procent tvoří ženy v národních parlamentech unijních zemí pouze ve Španělsku, Švédsku a Finsku. Těsně za nimi jsou Francie, Dánsko, Belgie a Rakousko, kde podíl poslankyň činí více než 37 procent.

Podle Evropského institutu pro genderovou rovnost jsou na tom s genderovou rovností v parlamentech z EU nejhůře Maďarsko, Malta, Řecko a Kypr. V těchto zemích je v zákonodárných sborech méně než pětina žen. V Česku je v dolní komoře parlamentu 23 procent poslankyň.

Reklama

Doporučované