Hlavní obsah

V Nymburce vytahují lávku z řeky. Na místě pomáhají speciální tanky

Demolice nymburské lávky pokračuje.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Vyprošťovací hasičské tanky vytahují z řeky lávku v Nymburce. Do Labe spadla minulý pátek po zhruba hodinové demoliční práci. Město ji nechalo zbourat, protože byla v havarijním stavu a hrozilo, že se zřítí.

Článek

V úterý v Nymburce pokračuje demolice lávky, která spadla do Labe minulý pátek. Město ji nechalo zbourat, protože byla v havarijním stavu a hrozila zřícením. Uzavřená byla už od prosince. Měla stejnou konstrukci i projektanta jako zřícená lávka v Praze-Troji, kdy se zranili dva lidé těžce a dva lehce.

Práci může zkomplikovat vysoký břeh, není tak zatím jasné, zda se podaří lávku z vody pomocí tří tanků vytáhnout. Firma to zkusí poprvé po 8:30. Pokud lávka z vody nepůjde, bagr bude muset břeh snížit, řekl dnes novinářům vedoucí stavby Karel Frankota z firmy Strabag. Lávka ve vodě je dlouhá asi 80 metrů a váží zhruba 200 tun.

Firma již v pondělí večer vyzkoušela sílu vázacích prostředků, tanky zapojila ke konstrukci a spustila je na plný výkon. Tím si ověřila, že uchycení je dostatečně pevné.

Podívejte se, jak demolice probíhala v pondělí:

Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

„Lávka nešťastně z vody kouká ve strmém úhlu, takže jsme si v pondělí vyzkoušeli, že část té síly jde do břehu a ne vyloženě do nosné konstrukce. Třetí tank musí těm dvěma pomoci,“ řekl Frankota.

Firma bude lávku z vody vytahovat postupně, na plochu u břehu se celá konstrukce nevejde. Tanky by tak z vody měly vytáhnout vždy zhruba 30 metrů konstrukce. Ta se následně přestřihne a tanky se znovu napojí ke zbývajícímu kusu. Díky tomu bude ubývat váha břemene, k dalšímu vytahování tak bude stačit méně strojů.

Lávka se v pátek zřítila po zhruba hodině demoličních prací. Najatá stavební firma počítala s tím, že by se konstrukce měla zřítit až po několika hodinách. Pracovní stroj s hydraulickými nůžkami ale stačil přestřihnout zhruba jen 25 procent lan. Původně se předpokládalo, že jich bude nutné přerušit asi polovinu.

Přemostění v Nymburce město uzavřelo kvůli špatnému stavu loni koncem roku, letos v červnu plavební správa zastavila provoz lodí na Labi pod lávkou, uzavřené je i prostranství na obou březích. Výběrové řízení na demolici vyhrála firma Strabag, která nabídla, že práci udělá za 6,5 milionu korun.

Demoliční práce by měly být definitivně hotovy do 12. srpna. V sobotu 11. srpna by mohl být obnovený provoz lodí po Labi v Nymburce. Stavební firma nyní bude demolovat zbytky konstrukce, jako jsou pilíře a zbytky mostovky, na březích. V úterý by měly konstrukci zřícenou do řeky vytáhnout z koryta speciální tanky. Firma má k dispozici celkem tři, jeden z nich ale bude pouze jako záložní.

Reklama

Doporučované