Hlavní obsah

V Nymburku byl zastaven provoz lodí. Lávka přes Labe by se mohla zřítit

Lávka pro pěší před silničním mostem v Nymburku je v havarijním stavu.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Město se rozhodlo, že lávku zbourá, ale dosud s tím nespěchalo.

Článek

Státní plavební správa zastavila s okamžitou platností provoz lodí na Labi pod lávkou v Nymburce, která je v havarijním stavu a mohla by se kdykoli zřítit.

Labe v Nymburce je dopravně významná lodní cesta, náhradní cesta neexistuje.

Lodě se proto musejí na řece otáčet, Povodí Labe se je snaží o zákazu plavby v Nymburce informovat na plavebních komorách.

Lávka uzavřena (zdroj: Mapy.cz).

Kvůli havarijnímu stavu lávky zakázal Nymburk vstup pro pěší a pro cyklisty už loni v prosinci. Lávka je totiž stejné konstrukce a od stejného projektanta jako lávka v Praze-Troji, která se v říjnu 2017 zřítila do Vltavy.

Město se rozhodlo, že lávku zbourá. Starosta města však říká, že demolici zdržuje výběrové řízení na firmu, která demolici udělá.

Video: Jak náhle spadla lávka přes Vltavu

Spadlá lávka přes Vltavu (natočeno na podzim 2017).

Po Labi v Nymburce plují především osobní lodě, nákladní cestu využívají méně.

„Na lávku budou umístěné zákazové znaky a dole budou žluté bóje. V tuto chvíli nic jiného udělat nemůžeme, město Nymburk nás informovalo o naprosto havarijním stavu lávky, která může kdykoli spadnout, takže jiné řešení než zastavit tam plavbu v tuto chvíli nemáme,” řekla ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová

Technici z Kloknerova ústavu nymburskou lávku zkoumali od května a nepotvrdili její úplnou bezpečnost, Nymburk proto uzavřel i prostranství na březích pod lávkou.

Reklama

Související témata:

Doporučované