Hlavní obsah

V O2 areně ukázal Sokol to nejlepší, co umí: badminton, akrobaty i trampolínu

Foto: Zdenek John, Seznam Zprávy

Galavečer Sokola dokázal naplnit O2 arenu až po střechu.

Reklama

Sokolské sportovní oddíly v úterý večer předvedly ukázky ze svých disciplín na slavnostním večeru Sokol Gala 2018 v O2 areně.

Článek

Vystoupili na něm ti nejlepší, například mistryně republiky v moderní gymnastice, účastnice evropského mistrovství ve skocích na trampolíně, úřadující mistři v akrobatickém rokenrolu nebo nejnadanější badmintonisté z České republiky v žákovských kategoriích.

Novinkou letošního ročníku byl orchestr složený z členů Sokola v Brně a v Polici nad Metují a také ukázky méně známých sportů včetně brazilského bojového umění, které kombinuje boj s akrobacií.

Mezi účinkujícími se představilo na 500 lidí z oddílů z různých částí republiky, ale také ze zahraničí. Skupina z Kanady předvedla současný tanec, ze Slovinska dorazili gymnasté, další sportovci přijeli z Dánska a ze Slovenska.

Premiéra se psy

Některé sporty mohli diváci na sokolském galavečeru vidět letos poprvé, a to mushery neboli závodníky se psy. Tomuto sportu se věnuje Sokol Maxičky, který v uplynulých letech přivezl několik medailí z evropských mistrovství. Jeho zástupci předvedli běh, jízdu na kole a jízdu na koloběžce se psy. Další novinkou byla capoiera, původem brazilské bojové umění, které kombinuje boj s akrobatickými prvky.

Premiéru měl také živý orchestr čítající osmdesátku hudebníků pod vedením Joela Hány. „Tvořili ho zástupci Sokol Brno I a Police Symphony Orchestra, což je orchestr z Police nad Metují,” řekl ČTK předseda odboru sportu České obce sokolské Petr Syrový.

Ocenění pro legendy

Při slavnostním večeru předal Syrový ocenění dvěma významným sportovcům, kteří v minulosti reprezentovali Československo na olympiádách. Byl to skokan na lyžích a trenér Zdeněk Remsa a atletka Olga Oldřichová, za něž si ceny převzali jejich příbuzní.

Akce byla součástí XVI. všesokolského sletu 2018. Sokol se věnuje 80 sportovním odvětvím a navíc i cvičení všestrannosti. Má také kulturní část, pod kterou spadají například divadelní, loutkářské či pěvecké soubory. Vystoupení některých z nich mohli zájemci zhlédnout v neděli v Národním divadle. Slet pokračuje i v dalších dnech, vyvrcholí ve čtvrtek a v pátek společnými cvičeními, na kterých pořadatelé očekávají účast 15 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované