Hlavní obsah

V obchodech platí omezení. Opatření proti covidu, která jste možná vytěsnili

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na venkovní koncert pouze s respirátorem, v tělocvičně dodržovat odstup a na diskotéce sehnat vlastní židli. Seznam Zprávy připomínají dosud platná opatření proti covidu-19, na jejichž existenci už možná část lidí pozapomněla.

Článek

Ministryně Maláčová v pondělí naštvala veřejnost a kolegy z vlády fotkou, na níž sedí u stolu zahradní restaurace s dalšími jedenácti či dvanácti lidmi. Ministři se pozastavili nad tím, že namísto popíjení s mládeží v bývalých karlínských kasárnách měla Maláčová v tu chvíli jednat se zbytkem vlády ve Strakově akademii. Další upozorňují, že ministryně porušila vládní opatření. Jenže, ruku na srdce, kdo si dokázal udržet dokonalý přehled o všech platných opatřeních proti šíření covidu-19?

Pondělní vláda rozhodla, že se nejvyšší počet lidí u jednoho stolu od 1. září zvýší na 6 osob. Aktuální opatření platné od 1. srpna totiž umožňuje legálně popíjet nanejvýš čtyřem osobám u jednoho stolu, pokud tedy nejsou ze společné domácnosti. U dlouhých stolů pro 10 a více lidí platí, že od sebe musí jednotlivé skupiny čtyř lidí oddělovat alespoň 1,5 metru volného prostoru.

Všechna místa v restauracích, hospodách, barech, hudebních a jiných klubech, hernách a dalších podobných podnicích musí být pouze k sezení. „Zákazníci jsou vždy usazeni,“ hlásá přísná litera vládního opatření. A provozovatel nesmí pustit dovnitř víc lidí, než kolik je v lokále židlí. Je to jako klasická dětská hra s židlemi – kdo nemá židličku, musí z kola ven.

Provozovatel takového zařízení má navíc i další nepříjemné povinnosti. Kromě vyhánění nadpočetných hostů musí rozhánět návštěvníky, kteří se shlukují příliš blízko sebe. „Aktivně brání ve vnějších a vnitřních prostorech provozovny shromažďování osob ve vzájemné vzdálenosti menší než 1,5 metru, včetně čekací zóny provozovny,“ ukládá provozovateli zákon.

Bezpečný tanec s výjimkou

Speciální kategorií je tanec, který díky poslednímu ‚rozvolnění‘ vystoupil z ilegality. Tancovat je možné s dokončeným očkováním, 180 dní po prodělaném covidu nebo s nanejvýš 24 hodin starým laboratorním testem, ať už PCR nebo antigenním. Navíc existují některé výjimky. Přísná protiepidemická pravidla neplatí pro tancování při oslavě svatby, prohlášení osob o tom, že spolu vstupují do registrovaného partnerství, a hostině po pohřbu. Svatby a pohřby nad 30 lidí mohou navštívit pouze lidé s očkováním, testem nebo po prodělání covidu.

Pro někoho je možná překvapivé, že se omezení kapacity stále ještě týká všech obchodů a služeb. Zatímco pro návštěvy zoo či galerií od září bude platit plná maximální kapacita a za určitých podmínek se smějí naplnit i koncertní haly či sportovní stadiony, pro obchody a služby stále platí omezení „1 zákazník na 10 m2 prodejní plochy.“ Platí to i pro služby, jedinou výjimku mají taxíky. Pokud je obchod nebo provozovna menší než 10 m2, do výpočtu se nezahrnují děti a doprovod lidí s těžkým postižením. Podobně platí omezení pro venkovní trhy, kde by stánky měly od sebe dělit alespoň dva metry.

Přísná opatření teoreticky stále regulují sportování. Amatérští sportovci mohou v rámci svého klubu nebo jiné organizace požívat ‚výhod‘ profesionálů, neplatí pro ně omezení pro setkání nejvýše 20 lidí. Fotbalisté, ragbisté nebo hokejisté tak mohou trénovat a soutěžit v plném počtu hráčů. Do všech vnitřních sportovišť ale platí omezení vstupu pouze pro očkované, testované a osoby s potvrzením o prodělání nemoci v posledních 180 dnech.

A především vládní opatření nařizuje návštěvníkům vnitřních sportovišť, jmenovitě tělocvičen, hřišť, kluzišť, kurtů, ringů, heren bowlingu nebo kulečníku, tréninkových zařízení, tanečních studií, posiloven a fitness center, „v případě skupinových lekcí dodržovat mezi sebou rozestupy alespoň 1,5 metru.“ Opatření nijak nepopisuje, jak je to s dodržováním rozestupů třeba při košíkové nebo řecko-římském zápase.

S rozestupy je obecně potíž. Podle dosud platného opatření musí provozovatelé koupališť, bazénů, wellness a saun aktivně bránit shromažďování osob ve vzájemné vzdálenosti menší než 1,5 metru.

A podobné opatření teoreticky omezuje třeba návštěvníky venkovních koncertů, kde je nově možné si stoupnout pod pódium. Ovšem jen pokud posluchač přijde včas. „Organizátor nepřipustí přítomnost více diváků, než je 1 stojící divák na 2 m2 plochy určené pro stání; divákům se v sektorech na stání nařizuje udržovat maximální možné rozestupy, nejde-li o osoby ze společné domácnosti,“ stojí v mimořádném opatření Ministerstva zdravotnictví.

Diváci a posluchači na koncertech, divadelních, filmových a dalších uměleckých přestaveních, v cirkusech a na sportovních utkáních mají navíc povinně nosit respirátor. Stejné pravidlo teoreticky platí pro herny, kasina, hudební, taneční, herní a podobné společenské kluby, diskotéky a obecně všechny vnitřních prostory ‚provozoven stravovacích služeb.‘ Alespoň tedy podle pravidel, která schválila vláda.

Reklama

Doporučované