Hlavní obsah

V obchodních centrech budou všichni zaměstnanci povinně nosit respirátory

Foto: Getty Images

Takový úsměv neuvidíte už ani u prodavačů obchodních center (jedině pod rouškou).

Reklama

V obchodních centrech budou všichni zaměstnanci povinně nosit respirátory třídy FFP2. Zákazníkům bude používání respirátorů doporučováno, některá centra se chystají respirátory návštěvníkům rozdávat.

Článek

Tuto informaci oznámil po jednání s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO) Jan Kubíček, předseda výkonného výboru Asociace nákupních center, a dodal: „Jsme rádi, že jsme se s panem ministrem dohodli na pravidlech, která umožňují znovuotevření. Potřebujeme dát jistotu obchodníkům i zákazníkům a chceme přijít s režimem, který bude dlouhodoběji udržitelný.“

Z dohody vyplynula povinnost respirátorů pro všechny pracovníky obchodních center. Asociace zároveň doporučila prostřednictvím svých členů instalaci kiosků s prodejem respirátorů FFP2. Kubíček očekává, že většina obchodních center na tento krok přistoupí, protože pokládá nákupní centra za součást řešení, nikoliv za problém.

Ministr Havlíček chce, aby se obchody znovu otevřely 22. února. Rada vlády pro zdravotní rizika podle něj návrh přijala. Vláda by o obnovení provozu měla rozhodnout v nejbližších dnech na mimořádném jednání. V obchodech budou dále platit přísná hygienická a bezpečnostní pravidla. Personál musí nosit respirátory FFP2, pro zákazníky povinné nebudou. Nadále platí limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka a udržování dvoumetrových odstupů. Provozovatelé obchodů budou zodpovědní za režim pohybu zákazníků v prodejně.

Vláda zakázala od 22. října kvůli šíření koronaviru maloobchodní prodej. Krátké, zhruba třítýdenní rozvolnění kabinet povolil v prosinci 2020. Výjimku ze zákazu mají potraviny, lékárny, drogerie, optiky, galanterie či květinářství. Povolen je pouze prodej zboží základní potřeby. Lidé v kamenných prodejnách tak nekoupí například spodní prádlo, obuv pro dospělé, základní řemeslnické potřeby pro domácnost nebo elektroniku.

Reklama

Související témata:

Doporučované