Hlavní obsah

V obci na Plzeňsku musejí lidé nosit roušky i venku, důvodem je zřejmě pouť

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeňští krajští hygienici zakázali kvůli šířící se koronavirové nákaze obyvatelům Nové Vsi vycházet z domu bez roušky, respirátoru nebo jiné ochrany úst a nosu.

Článek

Nařízení platí od dnešního rána. Lidé také musejí dodržovat rozestupy a nesmějí se shromažďovat. Pro veřejnost se zavřela restaurace a obecní úřad, nesmí se pořádat kulturní, společenské a sportovní akce ani soukromé oslavy.

V obci s 280 obyvateli se nákaza koronavirem potvrdila zatím u dvacítky lidí. „V Nové Vsi jsem po schválení ministerstvem zdravotnictví vydal mimořádné opatření pro celou obec. Budeme tam provádět hromadné odběry všech obyvatel na území obce,“ řekl ředitel Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje Přemysl Tomašuk. Část lidí už testy podstoupila v minulých dnech. Hygienici hledali zejména lidi, kteří se 29. srpna zúčastnili pouťové zábavy.

Koncem tohoto pracovního týdne by měl do obce přijet mobilní odběrový tým a plošně odebrat vzorky všem dosud netestovaným lidem. Je jich kolem 200.

Na jižním Plzeňsku se objevila nákaza také v psychiatrické nemocnici v pět kilometrů vzdálených Dobřanech, v níž testy zatím prokázaly koronavirus u čtyř zaměstnanců. Nemocnice okamžitě zastavila příjem pacientů a zakázala návštěvy. Hygienici podle Tomašuka zjišťují, zda měli nakažení z Nové Vsi případně kontakty na někoho z nemocnice.

Podobný scénář nastal v polovině srpna v podobně velké Tatiné. Nákaza se tam rozšířila ze soukromé oslavy. Hygienici plošně testovali více než 200 lidí, ke konci srpna udělali druhý kontrolní odběr všem lidem, kteří měli první test negativní. Celkem se v obci zhruba s 250 obyvateli nakazilo 28 lidí. Mimořádná opatření už v Tatiné hygienici odvolali.

V Plzeňském kraji se podle dnešních údajů krajské hygienické stanice od začátku pandemie nakazilo koronavirem 1 272 lidí, 21 jich zemřelo. Aktuálně pozitivních je 293 lidí. Na jižním Plzeňsku hygienici dnes uvádějí 47 aktuálně pozitivních lidí, přesně před týdnem jich bylo 16.

Reklama

Doporučované