Hlavní obsah

V oceánu zbývá posledních 30 kusů nejmenší velryby, teď rybáři zabili další

Ochránci našli mrtvou sviňuchu kalifornskou.

 

Reklama

Ochránci životního prostředí z moře vytáhli mrtvou sviňuchu kalifornskou. Na těle měla rány od nože.

Článek

Ve vodách poblíž Mexika našli ochránci přírody další mrtvou sviňuchu kalifornskou. Nejmenší druh kytovce je v současnosti kriticky ohrožený, na světě je posledních třicet jedinců.

Sviňucha kalifornská je nejmenší svého druhu na světě. Jediné místo, kde se vyskytuje, je Kalifornský záliv. Tady byla objevena v roce 1958. Jedná se tak o jeden z nejnovějších druhů.

Hrozbu pro sviňuchu představují ilegální rybáři. I nově uhynulého jedince mají nejspíš na svědomí. Na těle sviňuchy se našla zranění, kterým pravdepodobně předcházelo napadení nožem.

V době, kdy skupina ochránců varovala před vyhynutím sviňuch, vydal Světový fond na ochranu přírody zákaz rybolovu v Kalifornském zálivu. Ten ale nerespektují všichni. Ochránci proto znovu varují, že pokud se k problému mexická vláda nadále bude stavět lhostejně, sviňuchy mohou zmizet navždy.

Podle Světového fondu na ochranu přírody klesla populace sviňuch kalifornských za pouhých pět let o 90 procent. Za tento prudký pokles může z největší části nezákonný rybolov, který živí především obchod s Čínou. V zemi je totiž maso sviňuchy velkou delikatesou.

Reklama

Související témata:

Doporučované