Hlavní obsah

V ohnivém pekle hotelu zemřelo pět lidí. Po třech letech není nikdo obviněn

Od požáru hotelu v Náplavní ulici v Praze uběhly tři roky.Video: Vojtěch Gibiš, Seznam Zprávy

 

Reklama

Katastrofální zanedbání bezpečnostních předpisů vyústilo ve smrt pěti lidí. Hasiči riskovali své životy při záchraně čtyř desítek lidí, přesto ani po třech letech není nikdo za požár hotelu v Praze obviněn.

Článek

Byl to jeden z nejtragičtějších pražských požárů historie. V Náplavní ulici zahynulo přesně před třemi lety – 20. ledna 2018 – pět cizinců. Hasiči až do příjezdu na místo netušili, že jde o hotel. Vyjeli na banální kouř v klimatizaci, který nejčastěji bývá třeba ze spáleného jídla z kuchyně. „Přijeli jsme tam, vadila nám zaparkovaná auta a v ulici byl klid. Jen se ozývalo ‚help‘ z oken. Tak se člověk podíval a viděl ten hnusný černošedivý kouř, který se valí z těch oken. Po oknech, po celé straně hotelu, seděli hosté a křičeli o pomoc. To byl hrozný pohled. Nic podobného jsem za celou kariéru nezažil,“ popsal jeden z velitelů, Aleš Šenkýř z centrály HZS Praha.

„Bylo nutné ty panikařící hosty – vesměs to byli teenageři – udržet v oknech, aby neskákali. Není se čemu divit. Za nimi obrovský kouř a plameny. Byli zoufalí, chtěli si zachránit život, házeli po nás batohy a tašky,“ říkal Radek Svatoš, další hasič, který přijel do Náplavní ulice jako první. „První taková praktická věc, co jsem řekl, byla, ať si dávají bacha, ať koukají nahoru. Ať na ně někdo neskočí,“ doplnil velitel družstva Vladimír Holý.

Část hasičů začala záchranu vnějškem budovy za pomocí žebříků a automobilových žebříků. Druhá část šla proti plamenům vnitřkem budovy. „Probojovávali jsme si cestu schodištěm, dá se říct tím infernem pro lidi, o kterých jsme věděli, že v tom hotelu ještě někde budou a je potřeba jejich záchrana. Byla to jedna z mála chvil, kdy si člověk řekne: buď to přežiju a zachráním lidi, nebo tady zůstanu,“ přiznal velitel družstva z centrály pražských hasičů Václav Huřík.

„Pak jsme šli do druhého patra a já jsem na schodech našel první osobu, která jevila známky toho, že byla zasažena i žárem. A že ta osoba bude pravděpodobně ex. Když jsem došel do druhého patra, tak hned za dveřmi jsem našel další osobu. To byla nějaká mladá holka. Ta byla zasažena jen kouřem, proto jsme ji vzali a nesli ven,“ líčil hledání uvnitř budovy Lukáš Král.

Hasiči riskovali své životy a zachránili z oken a vnitřku hotelu 34 lidí. Dva hasiči se přitom zranili, když spadli dvě patra shořelým schodištěm. Po třech letech ale nikdo není kvůli požáru, který vznikl od nedopalku na dvoře, obviněn. Státní zástupce v listopadu vrátil podruhé případ policii.

„Mohu potvrdit, že kriminalisté i nadále vyšetřují případ požáru hotelu v ulici Náplavní. Ve věci jsou zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecného ohrožení. V současné chvíli stále čekáme na vypracování dalších znaleckých posudků,“ řekl Televizi Seznam mluvčí pražské policie Richard Hrdina.

Policie nyní čeká na další znalecké posudky. Není totiž jasné, kdo nesl za požární ochranu odpovědnost. Podle žalobců totiž policie dostatečně neprokázala, že na pracovníky byla provozovatelem hotelu smluvně přenesena zodpovědnost za plnění povinností požární ochrany. Předtím byli obviněni tři lidé a jedna firma. Kriminalisté musí nyní podrobně zjistit, kdo měl jaké povinnosti a pravomoci.

Hotel měl přitom moderní protipožární zařízení, ale někdo z personálu ho vypnul. Zřejmě jim „překáželo“ při běžných pracovních povinnostech. „Byla nefunkční elektrická požární signalizace, dveře na únikové cesty byly zaklínkované a nešly zavřít. Zplodiny hoření se tak dostávaly do prostoru, který má být takzvaně čistý a mají jím během požáru unikat lidé. Běžela tam klimatizace, to znamená, že se ty zplodiny hoření dostávaly do pokojů, kde nešla otevřít okna – kvůli té klimatizaci,“ vysvětlil pochybení vedoucí vyšetřovatelů a mluvčí HZS Praha Martin Kavka.

Kdy by mohl začít soud kvůli zbytečné smrti pěti lidí, zůstává tak velkou neznámou.

Reklama

Související témata:

Doporučované