Hlavní obsah

V Ohrazenicích na Pardubicku vznikají další depozitáře

Foto: http://www.ohrazenice.cz/

Letecký pohled na Ohrazenice.

Reklama

V Ohrazenicích na Pardubicku pokračují úpravy bývalého školského areálu. Vznikly v něm už depozitáře pro muzeum a knihovnu, teď se pracuje na prostorách pro muzejní konzervátory.

Článek

„Areál v Ohrazenicích se mění před očima. Lidé to mohou vidět i ze silnice od Globusu na Lázně Bohdaneč. Po pravé straně za plotem nyní svítí omítka dvou modernizovaných budov,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj).

V lednu skončila kolaudace energetických úprav dvou školských budov, kde vznikly depozitáře pro Východočeské muzeum a Krajskou knihovnu v Pardubicích. Za výměnu střech, dveří, oken a jejich zastínění a zateplení pláště dal Pardubický kraj 12,8 milionu korun, 4,9 milionu získá město z evropských fondů.

V jedné z budov teď vzniká zázemí pro konzervátory. Vyměňují se rozvody, instalace a upravují interiéry za dalších pět milionů korun. Muzeum sem soustředí všechny dílny konzervátorů. V dalších patrech jsou už delší dobu muzejní depozitáře. Kraj chce areál, kde už také nechal postavit nový velký depozitář pro muzejní sbírky, zkultivovat. Kromě muzejních a knihovních depozitářů tam budou archeologické sbírky.

Po dokončení stavebních úprav zmizí dosavadní propojení mezi budovami, přibude venkovní osvětlení a časem dojde také na terénní úpravy okolí. Dalším cílem je úprava poslední budovy, která je stále v původním stavu; získá ji krajský depozitář pro archeologii. Protože v kraji pokračuje řada staveb, buduje se dálnice a obchvaty, nálezů z archeologických průzkumů přibývá. Nový prostor se tak bude brzy hodit.

Reklama

Doporučované