Hlavní obsah

V Olomouci budou k vidění masožravky z různých koutů světa

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Několik stovek masožravých rostlin z různých koutů světa bude k vidění na výstavě Živé pasti, kterou příští týden ve svých sbírkových sklenících zpřístupní Výstaviště Flora Olomouc.

Článek

„Přehlídka je výjimečná a Olomouc nic takového v obdobném rozsahu dosud nezažila,“ řekla mluvčí Výstaviště Flora Kristýna Buchtová.

Na výstavě, která bude zahájena ve čtvrtek 4. června a potrvá do neděle 14. června, se návštěvníci budou moci podle Buchtové pokochat pohledem na téměř všechny masožravé rostliny světa z většiny klimatických pásem.

Vystaveny budou nejen masožravé rostliny z vlastních expozic olomouckého výstaviště, ale rovněž rostliny zapůjčené ze sbírek významných botanických zahrad a soukromých sběratelů.

Masožravé rostliny podle Buchtové budí odnepaměti pozornost pro svůj nezvyklý a někdy i bizarní vzhled. „Až postupně člověk zjistil, že netypicky tvarované listy i jiné pozoruhodné výrůstky u nich plní úlohu pastí, díky kterým si přilepšují ke standardní výživě v jinak poměrně chudých podmínkách,“ uvedla.

Mnohé masožravé rostliny rostou běžným přízemním způsobem života, jiné ve vrstvách mechu v korunách stromů. Mnoho druhů vegetuje pod vodou a některé mají své pasti uložené rafinovaně v zemi. „Všechny jsou určené k lapání hmyzu, ale mohou v nich skončit i drobní obratlovci. Většina druhů zaujala v tomto směru víceméně pasivní přístup, ale některé jsou naopak aktivní natolik, že pohotový pohyb jejich pastí vyvolá zasloužený údiv,“ podotkla Buchtová.

Reklama

Doporučované