Hlavní obsah

V Olomouci se po nucené pauze opět otevřela Pevnost poznání

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

V Olomouci se po nucené pauze opět otevřelo jedno z nejnavštěvovanějších muzeí, Pevnost poznání. Expozice interaktivního muzea uvítají zájemce po 75 dnech.

Článek

„Kapacita budovy je omezena na 100 návštěvníků v jednu chvíli,“ řekla mluvčí muzea Martina Vysloužilová.

Otvírací doba zůstává od úterka do neděle. Od června do srpna bude mít muzeum otevřeno i v pondělí. „Kvůli mimořádným hygienickým opatřením bude do odvolání mimo provoz gyroskop, zato v planetáriu budeme promítat speciální program zdarma, v ceně vstupného do expozice Světlo a tma,“ vzkazují zástupci muzea návštěvníkům na svých stránkách.

Návštěvníci se mohou od soboty seznámit s programovými novinkami včetně exponátů, které tým Pevnosti připravil s odborníky z olomoucké přírodovědecké fakulty. Poprvé mohou spatřit například exponáty, které názorně ukážou, jak ve velkém měřítku vyčistit znečištěnou vodu.

„Vědcům pomáhají nanotechnologie. Přesněji nanočástice železa, které mohou na svůj povrch navázat velké množství nečistot a následně být odstraněny z vody prostřednictvím magnetického pole,“ uvedla koordinátorka geografie a chemie Zuzana Kopečná.

Podle ředitele muzea Matěje Dostálka má věda smysl i v době současné krize. „Ať už je to krize v podobě aktuální pandemie koronaviru nebo klimatické změny, řešení globálních i lokálních problémů civilizace tkví v důkladném poznání světa prostřednictvím vědeckých faktů. Je naším výsostným úkolem veřejnosti zprostředkovat možná řešení problémů, které aktuální výzkum a technologie nabízejí,“ podotkl Dostálek.

Kvůli opatřením v souvislosti s epidemií nového typu koronaviru dbají pracovníci muzea na dodržování dvoumetrového odstupu v jednotlivých částech muzea. U vstupu jsou umístěny dezinfekční prostředky, kterými budou ošetřovány i jednotlivé vystavené předměty, a to i během provozu.

Pevnost poznání byla otevřena v dubnu 2015, vybudování stálo přes 150 milionů korun. Je vybavena více než 200 modely a přístroji. Muzeum se hned po otevření zařadilo mezi hojně navštěvované turistické cíle v Olomouckém kraji. Ročně do něj zavítá na 100 000 návštěvníků.

Reklama

Doporučované