Hlavní obsah

V Olomouci se v prosinci chystá Přehlídka filmové animace PAF

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V Olomouci plánují na začátek prosince mezinárodní Přehlídku filmové animace a současného umění (PAF). S ohledem na omezení spojená s koronavirem se tentokrát uskuteční ve výrazně odlišné podobě.

Článek

Kontakt s publikem bude především prostřednictvím on-line programů a výstavy se uskuteční ve veřejném prostoru Olomouce. Přehlídka, která bude od 3. do 6. prosince, letos ponese podtitul Domino.

Téma letošního ročníku je inspirováno klasickou deskovou hrou založenou na poklidné koncentraci, logických kombinacích a mnohých proměnách. „Domino je pro nás metaforou rozvahy a rozložení pravidel mezi předem daný počet míst a počet hráčů, na druhou stranu jde i o ilustraci pádu a rychlé řetězové reakce. Festival bude letos modulární a jeho výslednou podobu si divák skládá sám na základě online programu, připravované publikace a intervencí ve veřejném prostoru Olomouce,“ uvedl programový ředitel PAFu Martin Mazanec.

Letošní ročník představí divákům kvůli současné situaci umění ve veřejném prostoru. Zatímco loni přehlídka opanovala galerie či netradiční vnitřní prostory, letos rozšíří své působení v ulicích Olomouce. „Výstavy se uskuteční nejen v tradičních, volně přístupných prostorách obrazovek Muzea umění Olomouc či ve Vitrínce Deniska, ale nově také na rozsáhlé ploše v proluce u plánované budovy Středoevropského fóra, v interiérech olomouckých tramvají a v palmovém skleníku výstaviště Flora Olomouc, kde PAF připravuje nový výstavní projekt s berlínskou kurátorkou Suzou Husse,“ uvedla mluvčí festivalu Veronika Zapatová. Doplnila, že se připravují také audiovizuální performance, které pracují s architekturou výjimečného prostoru kaple Božího těla, jež budou současně živě streamovány v on-line programu.

On-line sekce PAF Home během čtyř dnů nabídne nejrůznější program ve formě živě streamovaných performancí a diskuzí, ale také premiér nových audiovizuálních projektů. „Vůbec poprvé bude on-line kompletně zpřístupněn letošní ročník soutěže PAFu zaměřené na umění pohyblivého obrazu - Jiné vize CZ. Desítku finalistů a finalistek tentokrát vybírají kurátoři Lumír Nykl a Tina Poliačková,“ doplnila mluvčí přehlídky.

Přehlídka animovaného filmu (nyní PAF - Přehlídka filmové animace a současného umění) vznikla v roce 2000 jako platforma pro netradiční setkávání s animovaným filmem a jeho hraničními formami a druhy. Za dobu své existence se PAF stal jednou z nejprogresivnějších českých přehlídek současného vizuálního a zvukového umění. Více informací je na stránkách www.pifpaf.cz.

Reklama

Doporučované