Hlavní obsah

V Olomouci startuje iniciativa Zaparkuj, léto zaplní koncerty i promítáním

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Koncerty, filmové večery pod širým nebem, literární besedy ale i řadu doprovodných programů nabídne během nadcházejících tří měsíců univerzitní iniciativa s názvem Zaparkuj.

Článek

Iniciativa již sedmým rokem oživuje během léta olomoucké parky a další veřejná prostranství. Akce se budou odehrávat v Bezručových a Smetanových sadech, ale i na nádvoří Zbrojnice, na parkánech Konviktu, v areálu letního kina a v proluce Muzea umění. Dohromady je v plánu 28 akcí.

„Akce plánujeme od 10. června do poloviny září, do začátku semestru. Celou akci završíme čtyřdenním programem na uvítání nových studentů a začátku snad už normálního akademického roku. Během následujících tří měsíců nabídneme Olomoučanům nejen koncerty v parcích a filmové projekce, ale nově i literární besedy se spisovateli, kteří jsou našimi absolventy,“ uvedl koordinátor iniciativy Ondřej Martínek.

Program otevře příští týden ve čtvrtek Zaparkuj Fest! v Bezručových sadech s koncertem jesenického písničkáře Zapomělsem, v letním kině čeká návštěvníky promítání oceňovaného dánského snímku Chlast.

O den později zve iniciativa na Festival Michalský výpad, který se letos uskuteční na parkánech Konviktu. V polovině června se program přesune na nádvoří Zbrojnice, kde se plánují živé koncerty i filmové projekce pod širým nebem. Inicitiava Zaparkuj se podílí i na nadcházejícím pátečním hudebním festivalu Olomouc (o)žije, během kterého bude během jednoho večera hrát na pět desítek kapel před olomouckými pivnicemi, kavárnami, vinárnami a bary.

Letošní novinkou Zaparkuj jsou podle Martínka dva třídenní festivaly. „První se uskuteční 22. až 24. června na parkánu Konviktu, kde během tří dnů v divadelním šapitó nabídneme denně koncerty a after party, vystoupí například olomoucká kapela Dirty Old Dogs, písničkář Thom Artway či kapela Květy. Dojde i na univerzitní kvíz pod širým nebem a na literární besedu s Lucií Faulerovou. To samé se poté bude opakovat 22. až 24. července,“ doplnil Martínek. Program zájemci najdou na www.zaparkuj.upol.cz.

Za iniciativou Zaparkuj - oživení parků v Olomouci stojí Univerzita Palackého, právě studenti tvoří hlavní část organizačního týmu. Testovacím kolem se stal majáles v roce 2014, který do parků mířil i v následujících letech. „Zaparkuj mělo původní cíl oživit olomoucké parky, ale poslední roky je to spíše o oživování veřejného prostoru ve městě a využívání netradičních míst, prostřednictvím kterých chce univerzita během letních měsíců oživit město,“ dodal Martínek.

Reklama

Doporučované