Hlavní obsah

V olomoucké zoo se narodila tři mláďata oblíbených surikat

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Tři mláďata surikat se na podzim narodila v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce, která od 70. let minulého století úspěšně odchovala zhruba stovku těchto neposedných zvířat.

Článek

Mláďata se už začlenila do skupiny surikat a neztratí se ani při společném krmení. ČTK to dnes řekla mluvčí zoo Iveta Gronská.

Ošetřovatelům se zatím ještě nepodařilo s jistotou určit pohlaví mláďat. „Pravděpodobně se jedná o dva samečky a jednu samičku,“ uvedla zooložka Libuše Veselá. Ve skupině surikat jsou přesně rozdělené role. Hlavní slovo má dominantní pár, který se stará o rozmnožování. Ostatní členové skupiny mají na starost mláďata či střežení teritoria před vetřelci.

„Dominantní samice po porodu mláďat brzy opět zabřezne, proto se o její dřívější mláďata musí starat ostatní členové kolonie. První čtyři týdny žijí mláďata v noře a živí se mateřským mlékem, které však nemusí být jen od jejich matky, ale i od jiné samičky ze skupiny, které se mléko tvoří,“ řekla Gronská. Samostatná jsou mláďata ve věku dvou až tří měsíců.

Olomoucká zoo chová surikaty zhruba pět desítek let. Zpočátku o odchovaných mláďatech nebyla vedena přesná evidence. „Je proto těžko říct, kolik jich olomoučtí chovatelé úspěšně odchovali. Lze odhadnout, že počet by se mohl pohybovat kolem stovky,“ podotkla Gronská.

Malé a aktivní šelmy se přirozeně vyskytují v jižní Africe, na suchých místech v savanách, polopouštích i pouštích. Žijí ve starých termitištích nebo v norách po jiných zvířatech, které si neustále upravují. Strážci hlídají nejčastěji na vyvýšeném místě, když vycítí nebezpečí, varují ostatní poplašným signálem, po kterém se všichni běží ukrýt do nor.

Reklama

Doporučované