Hlavní obsah

V olomouckých ulicích se chystá příští týden festival Olomouc (o)žije

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Více než 50 hudebníků se chystá příští pátek představit lidem v ulicích Olomouce na nevšedním hudebním festivalu Olomouc (o)žije. Hudebníci, kapely, sólisté a pouliční umělci vyjdou podle pořadatelů do ulic mezi 18. a 22. hodinou.

Článek

Umělci budou hrát před kavárnami, vinárnami, pivnicemi a bary. Festival se odehraje na náměstích a v přilehlých ulicích.

Snahou pořadatelů je udělat akci co nejvíce kontaktní ve vztahu muzikant - posluchač. Návštěvníky akce podle pořadatelů čeká jedinečná páteční procházka zpívajícím a tančícím městem. „Chceme v lidech vzbudit spontánnost a radost. Vnímáme, že po časech tvrdých protiepidemiologických opatření je potřeba ji do ulic opět vrátit,“ uvedl organizátor festivalu a autor myšlenky Štěpán Havran.

Festival začne v 18:00 a samotný harmonogram vystoupení pak bude na samotných hudebnících. „Je nám jasné, že nikdo nebude hrát čtyři hodiny v kuse, to ani nechceme. Časování jednotlivých vstupů a pauz bude na jednotlivých muzikantech, jejich komunikaci s diváky a spontánnosti,“ doplnil pořadatel.

Například na Dolním náměstí by posluchači měli sledovat hudebníky na šesti místech, někteří muzikanti budou mít i ozvučení, které však alespoň na začátku bude co nejvíce ztlumené, aby nerušilo další vystupující. „Velmi nás těší, že naše ulice hudebně obohatí i písničkář Pavel Helan doprovázený cellistou Janem Zvěřinou z Prague Cello Quartet nebo zpěvák a muzikant Václav Lebeda, známější pod pseudonymem Voxel,“ dodal Havran.

Všichni muzikanti budou hrát pro lidi zdarma, pojícím prvkem akce budou podle organizátorů velké zdobené sklenice, které darovalo Bystročické zelí a nazdobila Něha z Hané. Organizátoři věří, že účastníci akce projeví pověstnou hanáckou štědrost a hudebníky za radost a pohodu, kterou v nich vzbudí, do připravených sklenic odmění. Vybízejí zároveň všechny ostatní milovníky hudby, aby tento den vzali svoje nástroje do ulic a spontánně se přidávali nebo si našli svoje místo, kde by si sami nebo s přáteli zahráli a zazpívali.

Akce se uskuteční na Horním a Dolním náměstí, na náměstí Republiky, Žerotínově náměstí, v Riegerově ulici, Ostružnické, Ztracené, Mahlerově či Denisově ulici. Mezi pořadateli jsou na sociální síti uvedeni například Univerzita Palackého a její projekt Zaparkuj či Letní kino Olomouc.

Reklama

Doporučované