Hlavní obsah

V Opavě se chystá přehlídka studentských filmů Opavský páv

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V areálu Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě v úterý začne 8. ročník mezinárodního festivalu studentských filmů Opavský páv. Návštěvníci se mohou těšit na přehlídku studentských snímků.

Článek

Součástí festivalu budou například tvůrčí dílny pro střední školy a další zájemce. Vyzkoušet si budou moci třeba vysílání z televizního studia, plastelínovou animaci nebo malování světlem.

Slavnostní zahájení festivalu je připraveno na úterní večer. „Na programu je mimo jiné projekce dokumentárního snímku jedné z porotkyň letošního ročníku Petry Nesvačilové - Vojna Ztohoven a projekt Mikuláše Odehnala, který je jedním z respektovaných hudebních umělců na poli experimentální elektronické hudby, a vizuálního umělce Jana Šrámka,“ uvedl za organizátory Lukáš Stavěl.

Do čtvrtka se pak budou promítat soutěžní filmy. „Vzhledem k množství přihlášených filmů jsme do programu projekcí mohli zařadit pouze ty, které prošly do užšího výběru poroty. Všechny uvedené filmy se tedy v hodnocení umístily ve svých kategoriích na čelních místech,“ uvedla vedoucí Ústavu filmové, televizní a rozhlasové tvorby Monika Horsáková.

Kromě projekcí nejlepších soutěžních filmů si návštěvníci mohou poslechnout i prezentace věnované například autorskému právu ve filmové hudbě, dramaturgické přípravě textů prezentujících film či dokumentární tvorbě. „Všechny workshopy jsou otevřené i pro veřejnost, přihlásit se na ně lze prostřednictvím webových stránek festivalu,“ doplnila Horsáková.

Součástí doprovodného programu bude rovněž debata s Radimem Špačkem, režisérem nově připravovaného seriálu České televize Stíny v mlze, a také festivalová projekce prvního dílu tohoto seriálu. Návštěvníci tak začátek seriálu uvidí v předpremiéře, na obrazovkách České televize se bude vysílat až v příštím roce. Festival ukončí závěrečný galavečer s vyhlášením vítězů.

Reklama

Doporučované