Hlavní obsah

V Opavě se připravuje výstava sochaře Michala Trpáka

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Výstavu děl sochaře, architekta i malíře Michala Trpáka s názvem Pojď si ke mně sednout připravila Opavská kulturní organizace (OKO). V souvislosti s epidemií a platnými opatřeními bude expozice umístěna pod širým nebem.

Článek

Originální artefakty zaplní od 23. dubna prostor kolem Obecního domu v Ostrožné ulici.

Díla Michala Trpáka na pomezí soch a plastiky jsou vystavována ve veřejném prostoru nejen v ČR, ale i zahraničí. Teď zakotví až do konce listopadu v Opavě. „Neobvyklá díla mají provokovat představivost procházejících diváků a nutit je k zastavení. Zájemci si mohou sochy nejen v klidu prohlédnout, ale také si sednout k nim nebo na jejich hřbet a v klidu přemýšlet,“ uvedla ředitelka Opavské kulturní organizace Marcela Mrózková Heříková.

Diváci najdou pod širým nebem třeba soubor Mazlíci, inspirovaný neviditelnými bakteriemi, zvětšenými do lidského měřítka, sousoší Velký dialog, k němuž se dá zasednout a dotvořit kompozici po svém, nebo sochu Myslitel, inspirovanou sochou Augusta Rodina a usazenou na vysoké židli.

OKO nachystala k výstavě také průvodcovské listy. Zájemci si je mohou vyzvednout zdarma na recepci Obecního domu. „Listy seznamují diváky prostřednictvím hravých úkolů s vystavenými uměleckými díly a pomáhají lépe porozumět tvorbě sochaře i smyslu umění ve veřejném prostoru,“ doplnila galerijní lektorka Nela Vlčková.

Poslední výstavou výtvarných děl ve veřejném prostoru kolem opavského Obecního domu byl před dvěma lety soubor drátěných plastik Veroniky Psotkové s názvem Doma a již nyní se jedná o dalších exteriérových výstavách pro následující roky.

Reklama

Doporučované