Hlavní obsah

V opuštěných bosenských vesnicích táboří afghánští migranti

Svět bez obalu: Nejvíce uprchlíků je teď na balkánské trase z Afghánistánu.Video: RFE/RL

 

Reklama

Výbor OSN pro uprchlíky uvádí, že Afghánci jsou největší uprchlickou skupinou, jež se letos dostala na Balkán. Přišlo jich 7 600. Další početné skupiny tvoří Pákistánci (4 500) a Syřané (2 200). Všichni žijí v nuzných podmínkách.

Článek

Afghánská rodina se pokouší dostat tzv. balkánskou trasou do Evropské unie. Zatím se jí to ale nedaří. Teď kempuje v opuštěné bosenské vesnici nedaleko chorvatských hranic.

Podobných uprchlíků zde zůstává mnoho. Někteří žijí v opuštěných budovách, které zde zbyly po válce v 90. letech. Jiní mezi troskami budov stanují. „Už jsme tu měsíc,“ svěřila se novinářům z Rádia Svobodná Evropa Mina. „Během té doby jsme se pokusili 10krát překročit hranici, ale pokaždé jsme byli deportováni. Chorvatští pohraničníci nám rozbili naše mobily, prohledávali tašky, zacházeli s námi špatně. Pak nás deportovali do velmi vzdálených míst. Vrátit se sem nám trvalo celý den. Na nohou mám ještě teď puchýře.“

Podobný příběh je v této oblasti velmi častý. Dánský výbor pro utečence registruje z období od května 2019 do dubna 2021 na 23 tisíc případů, kdy byli uprchlíci na hranicích zadrženi a vráceni do Bosny. Přičemž pracovníci humanitárních organizací odhadují, že tato čísla představují jen špičku ledovce. „Chorvatsko by s tím mělo přestat. Spousta lidí tu uvázla. Je to tu velmi těžké. Jsou tady lidé, kteří se pokusili přejít hranici třeba 50krát. Byli zadrženi a měli 50 rozbitých telefonů. Neexistuje jiné řešení. Nemůžeme se vrátit do Řecka a nemůžeme se ani hnout dopředu. Uvázli jsme tady uprostřed,“ stěžuje si Karim.

Všichni zde žijí ve velmi nuzných podmínkách. „Nosíme si vodu z řeky. Z tamtoho místa. Musíme ji pít nebo si z ní děláme čaj, všechno v ní myjeme a také se v ní koupeme,“ popisuje Safir Ahmad.

Poslední zpráva EU uvádí, že do Bosny a Hercegoviny přišlo od roku 2017 okolo 70 tisíc uprchlíků a stále tam zůstává asi 8 000 z nich.

Fotky zoufalého úprku. Tisíce uprchlíků přeplavaly moře.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované