Hlavní obsah

V Ostravě se otevře další dům pro lidi se zdravotním postižením

Foto: Unsplash

Ilustrační snímek.

Reklama

Ostravě se ve středu otevře další dům pro lidi se zdravotním postižením. Objekt v městské části Lhotka bude sloužit 12 klientům Čtyřlístku – centra pro osoby se zdravotním postižením Ostrava.

Článek

V domě budou lidé se zdravotním postižením obývat dvě domácnosti, kde jim se zvládáním běžného života bude nepřetržitě pomáhat personál Čtyřlístku.

Stavba ve Lhotce je již osmým domem, který Čtyřlístek v Ostravě od roku 2019 zprovoznil. „Je pro mě úžasné, že jsem mohl být u toho, když jsme začali shánět peníze na zajištění samostatného bydlení pro klienty Čtyřlístku, i u toho, když jsme v roce 2019 pokládali základní kámen stavby prvního domku v Petřkovicích, a teď mohu pomáhat se završením celého, několikaletého projektu. Celkem bude do konce letošního roku v Ostravě hotovo 11 nových staveb a dvě rekonstrukce, ve 13 objektech bude žít v domácím prostředí 159 lidí s fyzickým, mentálním nebo kombinovaným postižením, kteří tak konečně opustí atmosféru ústavní péče,“ řekl náměstek primátora pro sociální oblast Zbyněk Pražák (KDU-ČSL). Nyní Čtyřlístek dokončuje také stavbu domu na nároží ulic Sodné a Vývozní v Hrušově a rekonstruuje dům v Jandově ulici v Zábřehu.

Na přechod do nového typu bydlení se připravovali jak klienti, tak personál několik let. Mnozí z klientů v ústavním zařízení žili odmalička, v podstatě neznali nic jiného. „Proto se s pomocí personálu museli postupně učit větší samostatnosti a sžívat se s novým prostředím i se svými spolubydlícími v domácnosti, kde žijí v mnohem intimnějších podmínkách, než na jaké byli zvyklí dřív,“ uvedl ředitel Čtyřlístku Svatopluk Aniol.

Stěhování klientů z ústavní péče do domů, které se mají co nejvíce přibližovat životu v běžných rodinách, vychází z koncepce transformace sociálních služeb, kterou město schválilo v roce 2011.

Celkové náklady na tříletý projekt jsou více než 276 milionů korun, většinu nákladu na výstavbu objektů pomohla uhradit evropská dotace.

Reklama

Doporučované