Hlavní obsah

V Ostravě se stovky zaměstnanců vracejí do práce, vítkovická ocelárna opět vyrábí

Většina zaměstnanců byla doma od půlky ledna, nyní se zase postupně vracejí do práce.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Společnost Vítkovice Heavy Machinery opět rozjela provoz ocelárny, firma zrušila omezení výroby. Reportéři Seznam.cz hovořili s novým vedením i s lidmi, kteří už se pomalu vzdávali naděje, že se ještě někdy vrátí ke své práci.

Článek

Společnost Vítkovice Heavy Machinery ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka obnovila chod ocelárny, zrušila omezení výroby a vrací se ke standardnímu pracovnímu rytmu.

„Nejistota byla špatná, teď věřím, že máme do budoucna alespoň nějakou naději,“ řekl Seznamu jeden ze zaměstnanců.

„Pro celou firmu je klíčové právě rozjetí ocelárny, která dodává tekutý kov v různých formách do slévárny a kovárny. Když nejede ocelárna, stojí kvůli tomu i další dva provozy, tedy kovárna a slévárna,“ dodal pro Seznam.cz výrobní ředitel Vlastimil Molek. Za dosavadními problémy, kvůli kterým museli zaměstnanci zůstat doma, podle něj stály dva důvody: nedostatek provozního kapitálu a obrovská konkurence, jež v branži na celém světě funguje.

Kvůli nedostatku provozního kapitálu byla od poloviny ledna část zaměstnanců doma s 80 procenty náhrady mzdy. Obnovení výroby souvisí s pokračující reorganizací podniku, jehož řízení postupně přebírá nový majitel, společnost SPV VTK Jaroslava Strnada.

„Rozjezd ocelárny je naprosto klíčový moment pro obnovení důvěry trhu, zejména německého, na který směřuje podstatná část produkce,“ uvedl pro ČTK obchodní ředitel Jiří Brož.

Firma má podle něj rozjednanou řadu zakázek v různých oborech, jako jsou například obnovitelné zdroje, metalurgie či lodní díly. „V horizontu dvou třech měsíců se zásadně zlepší zakázková nabranost, která dneska, řekněme, je zhruba na dva dva a půl měsíce. Jsou to zákazníci, kteří s námi byli ochotni posunovat neustále termíny dál. Teď to tady rychle splníme a během dvou třech měsíců se to zakázkově doplní,“ řekl Brož.

Získat zpět důvěru zákazníků podle něj nebude jednoduché. „Nicméně jsem přesvědčený, že v horizontu pěti šesti měsíců, minimálně do konce roku, získáme hlavní zákaznické portfolio zpátky, tak, ať rok 2019 je nastartovaný na plný výkon a dosáhne se plánovaných ukazatelů,“ řekl Brož.

Mluvčí Vítkovic Eva Kijonková řekla ČTK, že rozjezd všech provozů zahájila firma postupně, jakmile se jí podařilo najít strategického investora. „Klíčový je ale start ocelárny, tedy výroby tekuté oceli v přímé návaznosti na slévárnu a kovárnu a všechny další výroby,“ doplnil ředitel Vlastimil Molek. Dodal, že restart nastal přesně v termínu, který společnost zákazníkům předem avizovala.

Vedoucí ocelárny Aleš Opler řekl, že opětovný rozjezd provozu byl složitý, zvláště vzhledem k tomu, že ocelárna stála přes zimní měsíce, kdy v únoru uhodily velké mrazy. „Jelikož je tu spousta chladicích vodních okruhů, tak na spoustě míst bylo popraskané potrubí - a to všechno jsme museli během tří týdnů spravit. Jak pomocí ostatních nákladových středisek, tak i externích firem. I firmy od nového majitele, pana Strnada, nám pomohly a poslaly svářeče, abychom rozjetí ocelárny stihli co nejdříve,“ řekl Opler.

Ocelárna bude mít ještě krátkou odstávku kvůli dokončení oprav, které se nestihly. „Pak pevně věřím, že budeme mít dostatek zakázek a budeme už pokračovat plynule ve výrobě,“ řekl Opler.

Podnik má asi 900 zaměstnanců. V problémových měsících část lidí z firmy odešla. Vedení se teď hlavně zkušené pracovníky a lidi z technických pozic snaží přesvědčit, aby se vrátili. „Některé lidi už se nám podařilo přesvědčit, aby nastoupili třeba od 1. 6. zpátky do firmy,“ řekl Molek.

Vítkovice Heavy Machinery jsou producentem ocelí a výrobků z nich, včetně produktů pro energetiku. Vyvážejí do zemí EU, ale také do Ruska, Kanady, Brazílie nebo Indie. V březnu na sebe firma podala insolvenční návrh a zároveň oznámila, že do ní vstupuje nový investor. Společnost uvedla, že do neuspokojivé ekonomické situace se dostala v důsledku dlouhodobé krize na trhu v oboru strojírenství. Podle insolvenčního návrhu dluží VHM téměř tři miliardy korun a mají více než 300 věřitelů. Soud podniku povolil reorganizaci.

Ve skupině Vítkovice Machinery Group je přes 20 firem, celkem mají asi 3000 zaměstnanců. Předloni se čtyři firmy ze skupiny dostaly do finančních potíží: Vítkovice Power Engineering později skončily v konkurzu, Vítkovice Gearworks a Vítkovice Revmont mají povolenou reorganizaci a reorganizace Vítkovic Envi už úspěšně skončila. Ze skupiny se před rokem osamostatnil lahvárenský Cylinders Holding, několik firem skupina prodala.

Reklama

Doporučované