Hlavní obsah

V Ostravě studenti a učitelé prohrabávali koše na smetí. A přišli na to, jak zásadně snížit váhu odpadu

Ostravští studenti a učitelé od června do listopadu dvakrát týdně zkoumali obsah odpadkových košů. Následné analýzy ukázaly, že vytříděním bioodpadu se množství komunálního odpadu výrazně snížilo.

 

Reklama

Třídění bioodpadu v administrativních budovách může až o 70 procent snížit celkovou hmotnost vyhozeného komunálního odpadu. Přišli na to studenti a učitelé v Ostravě, když se pravidelně probírali obsahem nádob na odpadky.

Článek

Pedagogové ve spolupráci se studenty z Vysoké školy báňské v Ostravě přišli na řešení, jak snížit hmotnost komunálního odpadu až o 70 procent. Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava se zapojila do projektu společnosti OZO, městské firmy zabývající se hospodařením s odpadem na území města Ostravy. Studenti ve spolupráci s pedagogy přišli na to, že hmotnost komunálního odpadu se může snížit až o 70 procent, pokud se začne třídit bioodpad v administrativních budovách.

Aby dokázali, že třídění biologického odpadu se vyplatí, studenti a pedagogové dvakrát týdně zkoumali obsah odpadkových košů z hlavní budovy rektorátu, kde byly umístěny koše na papír, plast, sklo a komunální odpad. Následné analýzy ukázaly, že komunální odpad v budově rektorátu z velké části obsahoval biologické složky. Jejich separováním se množství komunálního odpadu výrazně snížilo.

„Papír a plast se u nás na univerzitě už třídí, ale třídil se do odpadních nádob, které byly dohromady. Zavedli jsme třídění zvlášť, abychom to důkladně separovali. Díky OZO jsme zakoupili i kompostéry, které dáme do areálu univerzity,“ uvedla koordinátorka projektu Silvie Brožová.

Veškeré analýzy a výpočty dělali studenti bakalářského a magisterského studia oboru recyklace materiálu. Výsledky měření nyní promítnou i do svých závěrečných prací. „Naše zjištění je možné aplikovat i v dalších obdobných objektech, tedy nejen ve školách, ale i na úřadech nebo v administrativních budovách,“ dodala Brožová.

„Výsledky OZO důkladně prostuduje a porovná je se svými dosavadními průzkumy složení komunálních odpadů,“ uvedla mluvčí firmy OZO Ostrava Vladimíra Karasová. Doufá, že získané údaje společnost využije třeba při budování nové třídicí linky na směsný komunální odpad. Mohou být podle ní ale také inspirací pro další školské a jiné organizace při zavádění třídění odpadů.

Reklama

Doporučované