Hlavní obsah

V Ostravě vznikne nový most podle návrhu Romana Kouckého

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Most přes řeku Ostravici v oblasti Karoliny nahradí nový most, který pro Ostravu navrhl architekt Roman Koucký. Město očekává, že by se mohl stát další dominantou krajské metropole.

Článek

Most budou tvořit symetrické, ale zrcadlově otočené konstrukce. Vytvořen bude z patinující oceli, která nepotřebuje údržbu, a také ze skla. Zhruba dva roky ještě potrvá projektování, další dva roky pak samotná stavba, hotov by tak mohl být v roce 2025. Náklady na demolici a stavbu mostu by podle předpokladu měly činit do 200 milionů korun (bez DPH).

Most Na Karolině je v neuspokojivém technickém stavu. Jeho vlastníkem je sice kraj, ale nachází se v části města, která se významně rozvíjí. Vznikají v ní například nové objekty pro Ostravskou univerzitu. Město se proto dohodlo s krajem, že nechá nový most vybudovat a kraj se bude podílet na jeho financování. Dohodu musí podle náměstkyně primátora Zuzany Bajgarové ještě schválit orgány města i kraje.

„Ze všech 1135 mostů, které má Moravskoslezský kraj ve správě, jich je větší polovina v dobré nebo dokonce perfektní kondici. Zhruba pětina se jich ovšem nachází ve stavu, který vyžaduje opravu, mezi ně patří i most přes řeku Ostravici v centru Ostravy,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Radek Podstawka, který uvítal, že se Ostrava do rekonstrukce zapojí.

Most bude 100 metrů dlouhý a 17 metrů široký a rozdělen bude na tři samostatné části. Uprostřed bude dvoupruhová vozovka a na konzolách po stranách budou dva chodníky pro chodce i cyklisty. „Mosty mají mezi stavbami zvláštní výsostné postavení. Bez ohledu na dobu, ve které vznikaly, byly vždy vrcholem technických možností a umu jejich stavitelů. Mnohdy jsou města samotná charakterizována svými mosty,“ míní Koucký. Připomněl, že nový most bude spojovat dvě části Ostravy - Moravskou a Slezskou. „Každá má jiný charakter. Aby byl nový most symbolem jejich setkání, má každá stejnou část asymetrické nosné konstrukce mostu, které se symbolicky potkávají nad řekou,“ doplnil architekt.

Koucký se navrhování mostů věnuje řadu let. K jeho nejznámějším dílům patří Trojský most v Praze či Mariánský most v Ústí nad Labem.

Reklama

Související témata:

Doporučované