Hlavní obsah

V Ostravě vznikne výzkumné a vývojové centrum pro biotechnologie

Foto: Prrrettty, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost Nafigate Corporation ve spolupráci s Vítkovicemi, a. s. vybuduje během roku a půl v Ostravě špičkové evropské výzkumné a vývojové centrum pro biotechnologie a technologie takzvané cirkulární ekonomiky.

Článek

„Měly by tam vznikat například ryze ekologické obaly pro potraviny a kosmetiku nebo technologie, které využívají různé druhy komunálního bioodpadu pro výrobu přírodních polymerů,“ řeka mluvčí Vítkovic Eva Kijonková,

Investiční náklady na vybudování centra Hydal Research and Development (HRDC) dosáhnou 70 milionů korun. V současnosti podle mluvčí vrcholí jeho projektová příprava. Centrum bude výzkumnou základnou pro tři projekty ve vědeckém a inovačním programu EU Horizont 2020.

„Do Dolních Vítkovic přichází HRDC mimo jiné proto, že je zde Svět techniky, na který má navázat mnohem širší projekt Education District (čtvrť pro vzdělávání) a vodíková městská část Hydrogen District, ve které se silně angažují Vítkovice a jako technologický inovátor také skupina Cylinders Holding Jana Světlíka,“ uvedla Kijonková.

Spolumajitelka Nafigate Corporation Lenka Mynářová uvedla, že v Ostravě se budou mimo jiné zpracovávat a testovat nové typy odpadů z potravinářských výrob a hledat i nové biologické zdroje, které jsou vhodné pro zpracování na přírodní polymery nebo bioplasty nové generace.

„Kromě vývoje obalů nové generace s označením BioSupPack máme evropskou podporu a konsorciální spolupráci i pro zpracování městských a vodohospodářských biologických odpadů a jejich využívání pro výrobu nových produktů. Další oblastí nových technologií, které přivedeme do Dolních Vítkovic, je testování využití odpadů, které se dnes nezpracovávají - například mláta, kávové sedliny, ale třeba i odpadů po výrobě olivového oleje,“ uvedla Mynářová. Centrum se podle ní zapojí i do vzdělávacích a popularizačních aktivit Dolních Vítkovic.

Nafigate Corporation je přední česká vývojová firma, která se zaměřuje na oblast biotechnologií a nanotechnologií. Jejím důležitým projektem je biotechnologie Hydal, která využívá různých olejových odpadů k výrobě biopolymerů.

Reklama

Související témata:

Doporučované