Hlavní obsah

V Ostravě vzniknou divadelní kroužky Paměti národa

Foto: Getty Images

Ostrava.

Reklama

V Ostravě vzniknou divadelní kroužky Paměti národa. Děti a studenti budou hrát příběhy 20. století zaznamenané právě v projektu Paměť národa. Za ním stojí obecně prospěšná společnost Post Bellum.

Článek

Kroužky se budou konat v Ateliéru pro divadelní vzdělávání při Národním divadle moravskoslezském. ČTK to dnes za organizátory řekla Zuzana Burdová.

Kroužky už fungují v několika městech. V Ostravě se otevřou v září. Hlásit se do nich mohou žáci druhého stupně základních škol a středoškoláci. „Určené jsou pro děti a středoškoláky ve věku 12 až 18 let,“ řekla Burdová.

Dodala, že Divadlo Paměti národa je místem pro setkávání generací a společnou tvorbu. Na divadelních kroužcích děti a mladí lidé hledají a vypráví příběhy, jež zachycují důležité momenty moderní historie. „Nejsme tradiční divadlo, zajímá nás, jak příběhy 20. století dnešní děti a dospívající vidí. V neposlední řadě se společně snažíme oživit místa se zajímavou historií,“ uvedla.

Podle ní na pozadí konkrétních příběhů účastníci kroužků porozumí historickému kontextu 20. století a seznámí se s podstatou totalitních režimů. Vyzkouší si, jak události minulého století tehdy prožívali jejich vrstevníci. „Představení jsou inspirována příběhy pamětníků ze sbírky Paměti národa a týkají se především období druhé světové války a komunismu,“ řekla.

Všechny informace ke kroužkům i formulář na předběžnou přihlášku zájemci najdou na webu projektu.

Reklama

Doporučované