Hlavní obsah

V Ostravě začala oprava proluky u centrálního Masarykova náměstí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Ostravě začala oprava proluky u centrálního Masarykova náměstí. Opravovat se bude kanalizace a také zpevněné plochy. Počítá se rovněž s úpravou zeleně a obnovou pěších tras vedoucích přes nynější travnatou plochu.

Článek

Rekonstrukce, která by měla být kompletně dokončena v příštím roce, bude stát 11,6 milionu korun.

Proluka se nachází mezi Masarykovým náměstím a ulicemi 28. října, Dlouhá a Zámecká. V následujících pěti až deseti letech se na ní počítá se zástavbou. „Vzhledem ke stavbě parkovacího objektu v nároží ulic Purkyňova a Zámecká, pro který město v minulém roce vyhlásilo architektonickou soutěž a nyní zpracovává projektovou dokumentaci, a s ohledem na neutěšený technický stav území, město připravilo jeho rekonstrukci,“ uvedla mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná. Úprava má vylepšit vzhled proluky do doby, než bude definitivně zastavěna.

„Před zhruba dvěma lety jsme s veřejností diskutovali možnost využití Masarykova náměstí jako takzvané relax zóny s dočasnými stavbami s občerstvením a plochou pro sportovní či kulturní aktivity. S ohledem na kontroverznost samotného projektu v tomto území, jeho ekonomiku a dopady pandemie covidu jsme se rozhodli návrh v plném rozsahu nerealizovat, ale zajistit nezbytné úpravy technické infrastruktury a povrchů tak, aby území bylo na jedné straně funkční, ale také připravené právě například pro kulturní aktivity,“ uvedla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO).

Během rekonstrukce lokality budou zachovány nynější pěší trasy. Chodníčky ale budou narovnány do pravidelného kříže. Asfaltový povrch nahradí velkoplošná betonová dlažba s lemem z drobné kostky, což umožní lepší vsakování dešťové vody. Nově položený kobercový trávník bude možné sekat na velmi malou výšku a travnaté plochy tak budou moci sloužit například k odpočinku.

Reklama

Doporučované