Hlavní obsah

V ostravské nemocnici bude fungovat Centrum provázení

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Součástí Kliniky dětského lékařství Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) je nově Centrum provázení, které má pomoci rodičům nemocných dětí zvládnout krizovou situaci.

Článek

Centrum provázení pomáhá rodičům dětí s vážným onemocněním, s těžkým zdravotním postižením, po vážném úrazu nebo rodičům předčasně narozených dětí. Pracovníci centra rodinám pomohou například se sociální podporou, vyhledáním zdravotně-sociálních služeb nebo s kontaktováním nadací. FNO je pátým zdravotnickým zařízením v zemi, v němž centrum funguje. Od letošního roku jeho služby plně hradí zdravotní pojišťovny.

„Pomůžeme rodinám s orientací v nových informacích, v prostředí a v neposlední řadě je podpoříme při zvládání krizové situace. Rodiče jsou pak schopni se lépe vyrovnat s novou situací a vědí, že v obtížné chvíli nejsou sami,“ uvedla vedoucí Centra provázení ve FNO Iva Kuzníková.

Pracovníci centra podporují rodiny při čekání na diagnózu, od prvních okamžiků po sdělení diagnózy, při dlouhodobé hospitalizaci dítěte i po propuštění z nemocnice.

„Aktuálně zahajujeme činnost Centra provázení, které je pátým fakultním zařízením v republice a je určeno především pro rodiny našich hospitalizovaných dětských pacientů. Ve výhledu je ale spolupráce s dalšími pracovišti, kde bude pomoc ku prospěchu dětem a jejich rodinám,“ uvedl přednosta Kliniky dětského lékařství Michal Hladík.

Centrum provázení založila v roce 2014 Společnost pro mukopolysacharidosu, která tak zúročila 25 let zkušeností s podporou rodin dětí s těžkými metabolickými poruchami. Funguje u fakultních nemocnic v Praze, Hradci Králové, Brně a v Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí.

Reklama

Doporučované