Hlavní obsah

V ostravských noclehárnách přespalo nejvíce lidí v letošní zimě

Foto: Oblastní charita Hradec Králové

Ilustrační foto.

Reklama

Noclehárny Charity Ostrava a Armády spásy v krajské metropoli v noci na dnešek zaznamenaly největší zájem lidí bez domova v této zimní sezoně.

Článek

„Dorazilo do nich 120 zájemců, kteří využili možnost přenocovat v teple na postelích či takzvaných volných židlích.“ řekl ředitel Charity Ostrava Martin Pražák.

Podle něj do nocleháren za běžného provozu míří zhruba 80 až 90 lidí. „Když jsme otevřeli zimní noclehárnu, tak ten počet stoupl zhruba na 105 až 115 lidí, dnes to bylo 120,“ uvedl Pražák. I přes zvýšený zájem by ale zařízení podle něj mohla přijmout ještě i další klienty. „Volné kapacity včetně volných židlí činí ještě zhruba dalších 40 až 50 míst,“ uvedl Pražák. Podle něj by v noclehárnách bylo možno poskytnout azyl až 170 lidem.

Další nárůst zájmu už ale v následujících dnech neočekává, protože se má oteplovat. V noci na dnešek teploty v regionu klesaly i k více než minus 20 stupňům Celsia. „Teď už to půjde dolů, protože pozítří už teploty mají být nad bodem mrazu,“ uvedl Pražák.

Podle něj při extrémně mrazivé noci dorazili do nocleháren i ti lidé, kteří dlouhodobě pobývají na ulici a za běžných podmínek nejsou ochotni splnit vše, co po nich tato zařízení při jejich dočasném ubytování vyžadují. K ubytování by totiž neměli být přijati třeba lidé pod vlivem alkoholu nebo ti, kteří se chovají agresivně.

Podle Pražáka i navzdory extrémním mrazům stále zůstává skupina lidí, která nabízené služby nikdy nevyužije. „Podle našich informací jsou to především ti skalní lidé bez domova, kteří nemají zájem o sociální služby z toho důvodu, že je pro ně důležitější jejich způsob života,“ doplnil Pražák.

Město Ostrava už v prosinci spustilo tradiční zimní program určený lidem bez domova, kteří žijí na ulici. V zařízeních se tak zvýšil počet lůžek, přibylo v nich dalších 50 míst, takže by jich tak dohromady mělo být k dispozici 792. Zimní program město zajišťuje každoročně ve spolupráci s Charitou Ostrava a Armádou spásy. Pro nynější zimu na něj vyčlenilo 340.000 korun.

Reklama

Doporučované