Hlavní obsah

V pákistánských vězeních žijí lidé jako zvířata, říká místní novinář

Rozhovor o Pákistánu.

 

Reklama

Češka zadržená za pašování drog by v případě odsouzení mohla zůstat 10 let v pákistánském vězení, říká místní novinář.

Článek

Česká média už informovala o tom, že byla Tereza H. zatčena na letišti v Láhauru s kufrem, v němž bylo ukryto 9 kilogramů drog, a že ji pákistánské úřady poslaly do vazby. Češka pocházející z Uherského Hradiště měla namířeno do Spojených arabských emirátů a do Pákistánu vycestovala za poslední rok už počtvrté. Pokaždé příbuzným a kamarádkám tvrdila, že tam jezdí fotit jako modelka.

Pákistánští celníci si natočili z prvního výslechu Terezy i video na mobil a dali ho na sociální sítě. Dalo by se z něj usuzovat, že Češka se rozhodla s tamními úřady spolupracovat. Pákistánský deník Daily Pakistan uvádí, že na základě její výpovědi už byl zadržen první podezřelý. A Customs Today napsal, že stále probíhají razie, které by měly vést k zadržení ještě jednoho podezřelého, jenž je stále na svobodě.

Pákistánský novinář Pir Zubair Shah se domnívá, že by výše jejího případného trestu právě na její ochotě spolupracovat mohla záviset. „Myslím, že by její trest mohl být okolo deseti let ve vězení, když bude odsouzena a když proti ní budou jasné důkazy,” říká novinář.

A jaké jsou podle Zubair Shaha podmínky v pákistánských vězeních pro ženy? „Situace ve vězeních je tady velmi špatná. Například tam ženy nemají toalety. Je jich mnoho na velmi malém prostoru. A jsou tam pohromadě ženy odsouzené za těžké zločiny společně s těmi, co mají pouze malé tresty. Spolu jsou tam ženy, které jsou ve vězení už mnoho let, s těmi, co si odpykávají první trest. Jeden z pákistánských úředníků řekl, že to tam je horší než v zoologické zahradě pro zvířata. Takže podmínky v pákistánských vězeních jsou pro ženy opravdu velmi špatné.

Ale jako s cizinkou s ní budou přece jen zacházet o něco lépe. Možná bude mít nějakou lepší celu, její případ se bude rychleji vyšetřovat, protože je cizinka, a já předpokládám, že vláda České republiky se v tomto případu bude angažovat.

Když se budou české orgány o tuto kauzu zajímat a požádají Pákistán o speciální péči pro tento případ, tak si myslím, že bude její situace o něco lepší, než jak je tomu u ostatních. Ale bude záležet na tom, jak se bude chovat a jaký bude její trest. Nemyslím si ale, že jí bude dovoleno si odpykat trest v České republice, když podle mých informací o tom neexistuje dohoda mezi českou a pákistánskou vládou. Takže předpokládám, že si svůj trest odsedí v pákistánském vězení - podobně jako celá řada jiných cizinců. Jedinou výhodou by mohlo být to speciální zacházení, o kterém jsem mluvil, protože je cizinka a je za ní nějaká zahraniční vláda,” domnívá se Pir Zubair Shah.

Na celý rozhovor s pákistánským novinářem se můžete podívat ve videu výše.

Reklama

Související témata:

Doporučované