Hlavní obsah

V Pákistánu pokračují protesty proti osvobození křesťanky, která údajně urazila proroka Mohameda

Demonstrace v Pákistánu pokračují.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Radikální muslimové dnes opět vyšli do ulic velkých pákistánských měst a blokovali silnice. Protestovali proti středečnímu rozhodnutí nejvyššího soudu, který osvobodil křesťanku odsouzenou v roce 2010 k trestu smrti za urážku islámského proroka Mohameda. Kvůli protestům byla uzavřena řada škol.

Článek

Již druhý den radikální muslimové blokují ulice a silnice velkých měst v Pákistánu. Protestují proti středečnímu rozhodnutí nejvyššího soudu, který osvobodil křesťanku odsouzenou v roce 2010 k trestu smrti. Důvodem trestu byla urážka islámského proroka Mohameda. Kvůli protestům v ulicích Pákistánu byla uzavřena i řada škol.

V bývalém hlavním městě Pákistánu Karáčí stovky demonstrantů z islamistické strany Tehríke Labajk (TLP) zablokovaly klíčové silnice. V podobné situaci se nachází í jiná větší města, jako Láhaur na východě země, napsala agentura Reuters. Demonstranti na protest také zapalovali pneumatiky. Soukromé školy v obou městech byly uzavřeny, stejně jako v metropoli Islámábádu.

Asia Bibiová se stala první ženou, která byla odsouzena k trestu smrti podle přísných pákistánských zákonů o rouhání. Její bratr dnes uvedl, že Bibiová čeká na oficiální propuštění a následně plánuje opustit zemi. Podle bratra by nebyla Bibiová v Pákistánu v bezpečí. „Nemá jinou možnost než odejít ze země,“ prohlásil.

Manžel Bibiové Ašik Masíh se podle jejího bratra v polovině října vrátil s dětmi z Británie do Pákistánu a čeká, až se k nim bude jeho žena moci připojit. Manželé společně vychovávají pět dětí – tři má Masíh z prvního manželství, další dvě má s Bibiovou.

Bibiová byla zatčena v roce 2009 po hádce s muslimskými ženami, které odmítly napít se z nádoby, jíž se předtím dotkla křesťanka. Krátce nato Bibiovou obvinily, že urazila proroka Mohameda. Rodina a právníci Bibiové tvrdí, že nikdy proroka neurazila, a poukazují při tom na protichůdné výpovědi svědků. Podle soudců nejvyššího soudu nebyli státní zástupci schopni dokázat, že Bibiová porušila zákon.

Radikální přívržence islámu rozhodnutí soudu rozhořčilo natolik, že vyzývají k oběšení Bibiové. Více než tisíc nespokojených věřících již dva dny blokuje hlavní tah mezi metropolí Islámábádem a nedalekým Rávalpindí. Na různých místech východní provincie Paňdžáb se stovky demonstrantů dnes střetly s policií.

Pákistánský premiér Imran Chán přitom ve středečním večerním televizním projevu vyzýval obyvatele ke klidu a k respektování rozhodnutí soudu. „Nedovolíme, aby byly páchány škody. Nedovolíme blokování dopravy,“ řekl politik, který v minulosti proslul jako špičkový hráč kriketu. Jeho projev následoval po výzvách předsedy islamistické strany Tehríke Labajk, který žádal svržení premiéra Chána a smrt pro předsedu nejvyššího soudu a další dva soudce, kteří trest smrti zvrátili. „Jejich osobní strážci, řidiči nebo kuchaři by je měli zabít,“ řekl.

Islámský duchovní Háfiz Saíd, kterého Spojené státy a Indie viní z přípravy teroristických útoků v indické finanční metropoli Bombaji se 166 oběťmi z roku 2008, vyzval k novým protestům v pátek. Uskutečnit by se podle něj měly po pátečních modlitbách.

Opoziční poslanci naopak dnes v parlamentu vyzvali k reformě justice a kontroverzního pákistánského zákona o rouhačství, aby lidé jako Bibiová netrávili dlouhé roky ve vězení, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Doporučované