Hlavní obsah

V památné huti Jakub budou letos pokračovat opravy střech

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V huti Jakub v Tasicích, která je národní kulturní památkou, budou pokračovat opravy střech. Letošní práce za 300.000 korun se budou týkat části hutní haly, dotuje je Ministerstvo kultury.

Článek

Opravy začnou v říjnu, dopad na turistické prohlídky mít nebudou, řekl dnes ČTK vlastník památky František Milichovský.

Huť pochází z roku 1796. Opravy se tam provádějí postupně. Předloni dělníci spravovali fasády brusírny a přístřešky na hutní hale, vloni se věnovali vnitřku malírny. Letos by měli obnovit část plechem pokryté střechy hutní haly. „Doufám, že v dalších letech budeme pokračovat, až bude obnovená celá krytina,“ uvedl Milichovský.

V huti Jakub jsou turistické prohlídky a ve stanovených termínech tam funguje malá sklářská pec, koná se i jiný program. Do konce měsíce sklárna hostí výstavu obrazů a loutek Nenapsané příběhy výtvarnice Michaely Bartoňové.

„V plánu jsme letos měli akcí víc, ale bohužel kvůli koronaviru jsme je museli zrušit,“ řekl Milichovský. Vzhledem k nejistému vývoji opatření proti novému viru se nakonec nekonala ani na červen připravovaná vzpomínka na natáčení televizního seriálu Jaroslava Dietla Synové a dcery Jakuba skláře, díky němuž se huť dostala do povědomí veřejnosti.

Pro turisty se huť po nucené jarní pauze otevřela 25. května. Ztráty vzniklé kvůli vládou nařízenému uzavření této památce v soukromých rukou podle Milichovského stát nekompenzoval. „Děláme všechno pro to, abychom měli ve druhé části sezóny co největší návštěvnost,“ řekl. Zájem turistů v létě je podle něj zatím dobrý.

Výroba ve sklárně skončila v roce 2002. Po dvou letech ji koupil Luboš Pipa. Začal s opravami, v nichž pokračují nynější majitelé. V součtu už stály miliony korun, dotuje je Ministerstvo kultury z havarijního programu. Roční návštěvnost tohoto sklářského skanzenu se běžně pohybuje okolo 6000 lidí.

Reklama

Doporučované