Hlavní obsah

V pánvích se skrývá tichý zabiják. Úřad chce zakázat „věčné chemikálie“

Foto: Pexels.com

Věčné chemikálie se nacházejí v šamponech nebo třeba v nepřilnavém nádobí. Ilustrační foto.

Reklama

Americká vláda si chce posvítit na takzvané věčné chemikálie. Agentura pro ochranu životního prostředí představila opatření, která mají eliminovat výskyt a dopady perfluorovaných a polyfluorovaných látek.

Článek

Bidenova administrativa společně s Agenturou pro ochranu životního prostředí (EPA) oznámily, že chce bránit Američany před perfluorovanými a polyfluorovanými látkami a sloučeninami (PFAS).

Jde o skupinu chemických látek, které jsou spojované s vážnými zdravotními problémy, jako jsou rakovina a onemocnění štítné žlázy, informoval list The New York Times. Američané tak mají v plánu skupinu chemikálií silně regulovat. Informoval o tom server Insider.

Podle Agentury pro toxické látky a registr nemocí (ATSDR) se PFAS, používané v průmyslu a spotřebních výrobcích po celém světě, běžně označují jako takzvané věčné chemikálie kvůli tomu, že se nerozkládají. Zůstávají v prostředí a migrují do půdy, vody a vzduchu.

„Tento krok může pomoci zabránit uvolňování PFAS do ovzduší, pitných systémů a dodávek potravin, což je v zájmu ochrany veřejného zdraví a životního prostředí. Opatření chceme zavést za účelem napravit dopady těchto škodlivých látek a šířit úsilí o jejich eliminaci,“ uvedl Bílý dům.

Které věci obsahují „věčné chemikálie“

  • Sáčky s popcornem do mikrovlnné trouby, krabice na pizzu a obaly od cukrovinek,
  • nepřilnavé nádobí,
  • voděodolné oděvy,
  • čistící prostředky,
  • prostředky pro osobní péči a kosmetika (šampony, zubní nitě, laky na nehty),
  • a mnoho dalších.

V rámci oznámení nastínil Michael Regan, správce Agentury pro ochranu životního prostředí, opatření, která federální vláda přijme, aby zmírnila účinky PFAS. Američané tak budou zřejmě perfluorované a polyfluorované látky označovat jako nebezpečné, což by mělo vést k větší kontrole znečišťovatelů.

EPA chce také předcházet dalším kontaminacím a v neposlední řadě hodlá investovat do dalšího vědeckého výzkumu účinků chemikálií.

„Pokroku docílíme pouze v momentě, kdy budeme úzce spolupracovat se státy a zúčastněnými stranami. Musíme zavádět řešení, která budou následovat vědu a obstojí i v dlouhodobém horizontu. Pro smysluplné změny bude zásadní zapojení, transparentnost a odpovědnost,“ řekl Regan ve strategickém plánu PFAS.

Mezi další federální orgány zapojené do snah o regulaci a omezení PFAS patří ministerstvo obrany, správy potravin a léčiv, ministerstvo zemědělství, ministerstvo pro vnitřní bezpečnost, rada Bílého domu pro kvalitu životního prostředí a ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb.

Reklama

Doporučované