Hlavní obsah
Online

Dva američtí policisté, kteří srazili k zemi seniora, byli obviněni

Fotografie ze zásahu v Buffalu ve Spojených státech.

Reklama

aktualizováno •

Nejen ve Spojených státech, ale i po celém světě se v sobotu konají demonstrace proti rasismu. Vlnu manifestací vyvolala smrt černocha George Floyda. Dění sledujeme.

Článek

Co byste měli vědět:

- Dva policisté, kteří v Buffalu srazili na demonstraci seniora a způsobili mu vážné zranění hlavy, jsou obviněni z ublížení na zdraví. Oba policisté vinu odmítají. Soud je z vazby propustil na svobodu, aniž museli složit kauci. Před soud se znovu postaví 20. července.

- Sobota je dalším dnem, kdy se v řadě světových velkoměst konají demonstrace proti rasismu. Agentury přinesly informace o protestech z Austrálie či z japonského Tokia. Odpoledne proběhl protest i na Staroměstském náměstí v Praze.

- V americkém Buffalu vzepřeli policisté ze zásahové jednotky, jejíž dva příslušníci byli postaveni mimo službu kvůli pátečnímu incidentu s pětasedmdesátiletým mírovým aktivistou, který byl zraněn. Policisté za podporu kolegů opustili útvar.

- Rozsáhlé protesty v USA vypukly poté, co 25. května zemřel George Floyd po policejním zákroku. Policista Derek Chauvin mu při zatýkání klečel bezmála devět minut na krku. Nyní Chauvin, který byl propuštěn z policejních řad, čelí obvinění z vraždy druhého stupně.

  • Generální prokurátor odmítá, že by vydal rozkaz k zákroku proti demonstrantům

    Podle informací amerických médií z minulého týdne měl americký generální prokurátor William Barr nařídit bezpečnostním složkám použít slzný plyn a jezdectvo, aby zakročily proti skupině pokojných demonstrantů nedaleko Bílého domu. Barr nyní spolu s dalšími lidmi v okolí prezidenta tvrdí, že rozkaz nevzešel od něj, ačkoli s ním souhlasil. „Nebyl jsem tím, kdo vydal takovýto rozkaz,“ řekl Barr agentuře AP. „Byl jsem frustrovaný a také jsem se obával, že jak dav sílil, bylo by stále obtížnější jakkoli zakročit,“ dodal. Barr ale podle svých slov nebyl tím, kdo by řekl policii „běžte na to“, píše AP.

  • Na demonstracích proti rasismu se v USA opět sešly tisíce lidí

    Tisíce lidí se dnes sešly na demonstracích proti rasismu a policejnímu násilí ve Washingtonu, New Yorku a dalších městech Spojených států. Ve Washingtonu lidé do ulic vyšli navzdory venkovní teplotě přesahující třicet stupňů Celsia. Shromáždili se nedaleko Bílého domu a u Lincolnova památníku. V rukou drželi transparenty s nápisy Bez spravedlnosti není míru, Zastavte rasismus či Nemůžu dýchat. Poslední z vět pronesl Floyd těsně před smrtí. Podle místních médií se protesty obešly bez incidentů. Kromě Washingtonu, kde podle listu The New York Times do ulic vyšlo už nejméně 6000 lidí, se lidé na demonstracích sešli také v New Yorku, Los Angeles, Filadelfii a dalších městech po celých Spojených státech.

  • Univerzita zrušila plánovaný proslov Ivanky Trumpové

    Dcera amerického prezidenta Donalda Trumpa měla ke studentům univerzity ve Wichitě promluvit ve čtvrtek, škola ale událost po kritice zrušila. „Pozvánka byla poslána v únoru a paní Trumpová nabídla nahrát blahopřejnou řeč našim absolventům. Ve světle otázek sociální spravedlnosti vyvolaných smrtí George Floyda chápu a přijímám odpovědnost za to, že načasování nebylo ideální,“ cituje CNN Dr. Sheree Utashovou, rektorku univerzity. Ivanka Trumpová reagovala na Twitteru, že univerzity by měly být půdou pro svobodu projevu a situaci nazvala „kulturou rušení“.

  • Protestuje se i před Trumpovým golfovým hřištěm

    Přibližně stovka demonstrantů protestovala před golfovým hřištěm Donalda Trumpa nedaleko Miami proti policejnímu násilí a postupům prezidenta. Zazněla píseň Rebelion, kde se zpívá o africkém otrokovi v Kartageně v Kolumbii, který brání svou ženu před otrokářem, který ji uhodil.

  • Dva obvinění policisté z Buffala sklidili od kolegů potlesk

    Policisté v Buffalu tleskali dvěma svým kolegům, kteří byli v sobotu obviněni z ublížení na zdraví, informuje stanice MSNBC. Aaron Torgalski a Robert McCabe byli obviněni z ublížení na zdraví 75letého muže během protestu začátkem tohoto týdne. Soud čeká policisty 20. července.

  • Ve Washingtonu podle policie zatím protestuje 6 tisíc lidí

    V hlavním městě Spojených států aktuálně protestuje na 6 tisíc lidí, informuje místní policie. Přibližně tři tisíce lidí se sešly u Lincolnova památníku. Podle CNN se lidé začínají shromažďovat i v dalších částech města včetně čtvrti Capitol Hill, kde je sídlo amerického parlamentu.

  • Floydovu památku uctily v jeho rodišti stovky lidí

    Stovky lidí z řad veřejnosti dnes ve Fayetteville v Severní Karolíně uctily památku George Floyda, který zemřel při policejním zásahu. V místním kostele byla vystavena rakev s Georgem Floydem, odpoledne místního času se s ním rozloučí také rodinní příslušníci.

  • V pohotovosti je kvůli protestům přes 43 tisíc členů Národní gardy

    Přes 43 300 členů Národní gardy aktuálně působí ve 34 státech a hlavním městě Spojených států kvůli protestům, které vyvolala smrt George Floyda. Přes 37 tisíc vojáků pak nadále pomáhá v boji proti koronaviru.

  • Policisté z Buffala jsou obviněni z ublížení na zdraví, vinu odmítají

    Dva policisté, kteří v Buffalu srazili na demonstraci seniora a způsobili mu vážné zranění hlavy, jsou obviněni z ublížení na zdraví, informuje stanice MSNBC. Oba policisté podle deníku The Guardian vinu odmítají. Soud je z vazby propustil na svobodu, aniž museli složit kauci. Před soud se znovu postaví 20. července.

  • Proti policejnímu násilí a rasismu v Praze protestovali hlavně cizinci

    Tři stovky převážně mladých lidí protestují v sobotu v Praze proti policejnímu násilí a rasismu v USA i v dalších zemích. Odpoledne se demonstranti sešli na Staroměstském náměstí. Podle ČTK většina účastníků jsou cizinci.

  • Surfaři po celém světě uctili památku George Floyda

    Na více než sto místech, od Kalifornie přes Indonésii až po Austrálii nebo Senegal, dnes surfaři a surfařky uctili památku George Floyda. Vzpomínku zorganizovala skupina Black Girls Surf, která od roku 2014 učí dívky různé barvy pleti mezi 5 a 17 lety surfovat. Floydovu památku sportovci uctili pokleknutím a také nápisy Black Lives Matter na svých surfařských prknech. „Chtěli jsme mladým dívkám ukázat, že se o jejich problémy někdo zajímá,“ cituje zakladatelku organizace Rhondu Harperovou agentura Reuters.

  • Členové Národní gardy nedaleko Bílého domu

    Nedaleko sídla amerického prezidenta má dnes proběhnout další velká demonstrace svolaná organizací Black Lives Matter kvůli smrti George Floyda a dalších Afroameričanů.

  • Smrt George Floyda využila k propagandě, kritizuje Čínu Pompeo

    Americký ministr zahraničí Mike Pompeo označil ve svém prohlášení čínskou reakci na smrt George Floyda za „obscénní propagandu“, informuje server Politico. V prohlášení zveřejněném v sobotu Pompeo Čínu kritizoval za „bezohledné využívání tragické smrti George Floyda čínskou komunistickou stranou“. Pompeo uvedl, že mezi tím, jak Čína a USA jednají se svými vlastními občany, je výrazný kontrast. „V Číně, když lékaři a novináři varují před nebezpečím nové nemoci, je čínská komunistická strana umlčí a oni zmizí… Ve Spojených státech si vážíme života a transparentnosti,“ píše se v prohlášení.

  • Policisté z incidentu v Buffalu byli zadrženi a čelí obvinění

    Přesné znění obžaloby zatím není známé, zveřejněno bude v průběhu soboty, informuje stanice ABC. Dva policisté jsou od pátku mimo službu kvůli tomu, že během protestů v souvislosti se smrtí černocha George Floyda srazili na zem 75letého muže. O incidentu informovala americká média ve čtvrtek, když upozornila na video z Buffala, které zachycuje nevybíravý zákrok policistů proti staršímu muži. Všichni členové zásahové policejní jednotky v americkém Buffalu opustili na protest svůj útvar, aby tak vyjádřili solidaritu se svými kolegy.

  • Fotbalový Bayern Mnichov podpoří Black Lives Matter

    Hráči bavorského velkoklubu si v rámci podpory organizace Black Lives Matter před zápasem proti Bayeru Leverkusen obléknou trička s nápisem Červená proti rasismu. Červená je jednou z klubových barev Bayernu Mnichov.

  • V Londýně protestují před parlamentem tisíce lidí

    I přes doporučení vlády, aby se lidé nesetkávali z obav z dalšího šíření koronaviru, se náměstí před parlamentem v Londýně zaplnilo lidmi, píše The Guardian. Další demonstrace se konaly také v Manchesteru, Leicesteru, Sheffieldu nebo Newcastlu.

  • V Minneapolisu chtějí kvůli Floydovi zákaz škrtících chvatů

    V americkém Minneapolisu se radnice chystá policii zakázat užívání škrtících chvatů poté, co místní policisté minulý měsíc při zatýkání zabili černocha George Floyda, když mu jeden z nich klečel na krku. Rada města odhlasovala nařízení, podle nějž policie bude muset škrtící techniky vyškrtnout ze svého arzenálu, uvedla agentura Reuters. Škrcení jako donucovací prostředek chce při výcviku policistů zakázat i kalifornský guvernér Gavin Newsom.

    Předběžná dohoda, kterou schválila městská rada v Minneapolisu, nově stanovuje, že policie nesmí používat chvaty, kdy se daného člověka snaží zpacifikovat škrcením nebo stiskem tepny v oblasti krku. Zároveň musí každý policista okamžitě hlásit nadřízeným, pokud by některý z kolegů takový nedovolený donucovací chvat použil. Dohodu ještě musí schválit soud.

    Změna přístupu se zřejmě chystá i v Kalifornii, kde tamní guvernér Newsom oznámil, že podpoří změnu zákonů tak, aby škrtící techniky byly ve státě zakázané. „Stisk krční tepny má doslova zabránit průtoku krve do mozku. Něco takového už by se nemělo dít,“ řekl guvernér.

  • Policisté v Buffalu museli odstoupit, jejich jednotka jim vyjádřila podporu

    Policisté, kteří ve čtvrtek v Buffalu ostře zakročili vůči demonstrantovi pokročilého věku, museli odstoupit. Jednotka, ve které působili, jim vyjádřila podporu rezignací.

    Přečtěte si více zde:

Reklama

Hlavní zprávy