Hlavní obsah

Francouzská policie propustila představitele hnutí žlutých vest

Éric Drouet, kterého od středy do čtvrtečního večera držela policie ve vazbě za pořádání neohlášené demonstrace (video vzniklo ve čtvrtek).Video: Klára Mališová, ČTK, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Francouzská policie propustila jednoho z hlavních představitelů protestního hnutí žlutých vest Érica Droueta, kterého ve středu zadržela za organizování neohlášené demonstrace. Drouet podle serveru televize LCI prohlásil, že o zadržení sám usiloval, aby Francouzům ukázal, že nejsou svobodní. Část členů hnutí, které už týdny protestuje proti vládním reformám, zároveň napsalo otevřený dopis prezidentovi Emmanuelu Macronovi, ve kterém varují, že „zajdou dál“ a že „zloba se změní v nenávist“.

Článek

Třiatřicetiletý řidič kamionu Drouet svolal podle zdrojů deníku Le Figaro shromáždění na středu večer na proslulou pařížskou třídu Champs-Élysées, jeho výzvy uposlechly desítky lidí. Policie aktivistu zadržela ve chvíli, kdy mířil na místo srazu. Jeho právník však označil zatčení za bezdůvodné a tvrdí, že Drouet chtěl s ostatními lidmi pouze zapálit svíčky na počest lidí zraněných při demonstracích a na památku nepřímých obětí listopadových manifestací proti plánovanému zvýšení cen paliv.

Středeční akce se podle advokáta měla uskutečnit na náměstí Svornosti, na nějž třída Champs-Élysées ústí. Drouet podle francouzské vlády porušil zákon, a musí proto čelit důsledkům.

Část členů hnutí takzvaných žlutých vest ve čtvrtek na facebookové stránce La France en colére (Rozzlobená Francie), kterou Drouet spoluzaložil a která má asi 300.000 členů, zveřejnila otevřený čtyřstránkový dopis adresovaný prezidentu Macronovi.

„Hněv se promění v nenávist, jestliže vy a vám podobní budete z vašeho piedestalu dál považovat obyčejné lidi za chudáky, za lidi, kteří nejsou nic,“ píše se v dokumentu. Dopis má být podle francouzského tisku odpovědí na projev šéfa Elysejského paláce z 31. prosince. Macron v něm kritizoval ty, kteří se „opovažují mluvit ve jménu lidu“, ale „kteří nejsou nic jiného než mluvčími nenávistného davu“.

Aktivista byl podle informací BBC ve středu zadržen již podruhé. Prvně ho policie zatkla 22. prosince, a to za nošení nedovolené zbraně a za účast ve skupině, jež se chystala páchat násilnosti a ničit. Právník tehdy Droueta bránil tím, že údajná zbraň byla jen kus dřeva a že zatčení je politicky motivováno a jeho cíl je aktivistu zdiskreditovat. Soudní jednání kvůli tomuto incidentu proběhne v červnu.

Část společnosti středeční zatčení aktivisty kritizuje – povede podle nich k tomu, že bude považován za mučedníka a odhodlání demonstrantů tak ještě vzroste. „Mám bohužel pocit, že vláda chce hnutí radikalizovat. Přilévá oleje do ohně,“ řekl jeden z představitelů umírněného křídla žlutých vest Benjamin Cauchy.

Předseda krajně levicové strany Nepodrobená Francie Jean-Luc Mélenchon na Twitteru napsal, že zatčení Droueta je „zneužitím moci“. Zadržení aktivisty kritizovala i předsedkyně krajně pravicového Národního sdružení Marine Le Penová. Ministr pro rozpočet Gérald Darmanin ale oponoval, že „republika není anarchie“.

Drouet se prosadil jako jeden z vůdců hnutí žlutých vest. Proslul zejména tím, že vyzval demonstranty, aby vstoupili do Elysejského paláce, kde sídlí francouzský prezident. V jiném prohlášení zase nepřímo vyzýval ke svržení státních institucí. Kvůli tomu ho vyslechla policie ve Versailles.

Protestů hnutí takzvaných žlutých vest se sice účastní stále méně lidí, jeho představitelé ale podle francouzského tisku doufají, že letos chytí druhý dech. Nové protesty svolávané především přes Facebook jsou očekávány tuto sobotu v Paříži, Lyonu, Bordeaux, Toulouse, Štrasburku nebo Nice.

Demonstrace a silniční blokády byly původně namířeny proti plánovému růstu cen pohonných hmot, později ale přerostly v protesty proti hospodářské politice vlády obecně i proti prezidentovi Emmanuelu Macronovi.

Reklama

Doporučované