Hlavní obsah

V participativním rozpočtu Liberce se dostane na 12 projektů

Foto: Getty Images

Ještěd

Reklama

Peníze z takzvaného participativního rozpočtu rozdělí Liberec mezi 12 projektů za 4,8 milionu korun.

Článek

Do hlasování se ve stotisícovém městě zapojilo 3422 lidí. Vybírali z 29 projektů, nejvíce hlasů získalo vytvoření volnočasového a sportovního zázemí na Lesním koupališti. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí radnice Jan Král.

Páté největší město v zemi peníze z participativního rozpočtu rozděluje poprvé, vybrané projekty se budou realizovat letos a příští rok. „Je patrné, že Liberečanům není lhostejné, jak naše město vypadá a jak se v něm žije,“ uvedl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Projekty byly rozdělené do dvou kategorií, v hodnotě do 150.000 korun jich bylo 13 a v hodnotě od 150.000 do milionu dalších 16. Největší podporu získalo vylepšení zázemí na Lesním koupališti za 890.000 korun. Hlasovalo pro to 1127 lidí, dvakrát více než pro druhý nejúspěšnější projekt. Městský areál na úpatí Jizerských hor má od letošního roku v pronájmu na pět let spolek Lesní koupaliště, za nímž stojí architekti z kanceláře Mjölk, hospodský i ekonom. Z peněz získaných v participativním rozpočtu v areálu vybudují hřiště pro plážové míčové hry, workoutové hřiště a montovanou dřevostavbu zázemí, která bude v budoucnu doplněna o převlékárny, toalety či sklady.

Druhým nejúspěšnějším projektem se stala oprava stometrového úseku mezinárodní cyklostezky Odra/Nisa v Machníně za 950.000 korun, která je za špatného počasí téměř nesjízdná, plná kaluží a bláta. Více než 500 hlasů získalo už jen vytvoření náměstí před základní školou na sídlišti Broumovská zhruba za milion korun.

Z menších projektů posbírala nejvíc hlasů kultivace zeleně na Šaldově náměstí, oprava vyhlídky Jezdec či pocta rodákovi Františku Peterkovi. Herec a liberecký čestný občan bude mít bustu uvnitř radnice.

Participativní rozpočet využívají všechna větší města v Libereckém kraji, stotisícový Liberec se přidal jako poslední. Už několik let ho mají v Semilech i Turnově, před dvěma lety s ním začala Česká Lípa a loni Jablonec nad Nisou a Nový Bor.

Reklama

Doporučované