Hlavní obsah
Online

Covid se potvrdil v dalším pražském klubu. Zavřel, zaměstnanci míří na testy

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronaviru v Česku i ve světě sledujeme online.

Článek

Měli byste vědět

- V sobotu k 18:00 hlásily laboratoře 310 nových případů covidu v Česku. V pátek potvrdily nákazu novým koronavirem u 798 lidí, to bylo nejvíc za jeden den od začátku epidemie.

- Kvůli potvrzenému případu koronaviru zavřel taneční klub Rodeo v centru Prahy. Zaměstnanci půjdou na testy.

- V Praze bude od středy kvůli většímu riziku šíření nemoci covid-19 nově povinné nošení roušek i v obchodech a školách a bary budou muset po půlnoci zavřít. Praha zůstává na tzv. semaforu, zobrazujícím riziko nákazy koronavirem, v oranžové barvě, a je tak nejvýznamnějším ohniskem nákazy v Česku.

  • V Římě se protestovalo proti koronavirové politice vlády

    V Římě dnes stovky lidí protestovaly proti koronavirové politice italské vlády. Na demonstraci promluvili například odpůrci očkování či jeden z politiků italské krajně pravicové strany Forza Nuova. Informovala o tom agentura DPA. Účastníci protestu kritizovali údajnou „diktaturu zdraví“. Ochranná opatření, například povinnost nosit roušky ve školách, označili za „zločinná“. Podle odhadů policie se na demonstraci nacházely zhruba dvě tisícovky lidí včetně přihlížejících.

    Na adresu odpůrců opatření proti šíření koronaviru se dnes vyjádřili někteří vládní představitelé. „Chceme se vypořádat s pandemií. Dnes se v Římě koná demonstrace lidí, kteří věří, že neexistuje. Odpovídáme jim čísly,“ uvedl premiér Giuseppe Conte. „Vyzývám koronapopírače, aby přinejmenším ukázali respekt k rodinám zemřelých,“ prohlásil ministr zahraničí Luigi Di Maio.

    V Itálii se dosud podle oficiálních údajů koronavirem nakazilo více než 276 000 lidí a přes 35 500 lidí s nákazou zemřelo, píše DPA.

  • V dalším klubu v centru Prahy se potvrdila nákaza koronavirem

    Kvůli potvrzenému případu covidu zavřel noční taneční klub Rodeo v Ječné ulici v centru Prahy.

    „Je nám velice líto, ale dnes již neotevřeme. Máme dnes potvrzený případ človíčka, který má pozitivní test na COVID a účastnil se v minulém týdnu párty u nás v klubu, pravděpodobně pátek nebo sobota. Ač je u vstupu nutné dezinfikovat ruce a měříme teplotu všem příchozím, tak jsme se neubránili a raději uzavíráme, ať alespoň trošku minimalizujeme možné šíření,“ oznámil klub na Facebooku. Všichni zaměstnanci i externí spolupracovníci klubu musejí na testy.

    Noční podniky patří podle hygieniků k nejčastějším místům, odkud se šíří nákaza covidem. Z tohoto důvodu - a kvůli narůstajícím číslům - se hygienici v Praze rozhodli tyto podniky od půlnoci uzavřít. Nařízení platí od středy. Nákaza z klubu Techtle Mechtle se v minulých týdnech rozšířila mezi víc než 250 lidí.

  • Portugalsko eviduje největší nárůst případů od května

    Portugalsko v sobotu ohlásilo 486 nových případů nákazy, což je největší denní nárůst od týdne, kdy byla v květnu zrušena celonárodní opatření. Portugalsko s 10 miliony obyvatel dosud evidovalo pouze 1838 úmrtí, což je mnohem nižší míra v přepočtu na obyvatele než v mnoha evropských zemích, včetně sousedního Španělska. První chválu Portugalska za rychlou reakci na pandemii vystřídalo znepokojení úřadů po výskytu vlny lokálních ohnisek v Lisabonu. Kvůli návratu studentů do škol a zaměstnanců do kanceláří jsou dle úřadů v plánu přísnější opatření, podrobnosti ale zatím neoznámily.

  • V Česku přibylo 310 případů nakažení

    Do podvečera přibylo v Česku 310 potvrzených případů covidu, míň než v předchozích dnech. Číslo se ale může ještě do rána měnit. O víkendu se obvykle méně testuje, proto se zjistí méně nových nakažených, počet provedených testů není zatím znám. Pro srovnání: minulou sobotu laboratoře hlásily 320 a ještě o týden před tím 234 případů.

    Asi třetina všech případů spadá na Prahu. Tam se denní nárůst nákazy koronavirem dál drží nad stovkou. Za posledních 24 hodin přibylo v hlavním městě 107 případů koronaviru.

    Počet aktuálně nakažených v Česku stoupl na víc než 8100, úmrtí je 431.

  • Do konce roku lze podle vědců zabránit 770 000 úmrtí s covidem-19

    Do konce letošního roku lze v celosvětovém měřítku zabránit 770 000 úmrtí nemocných s covidem-19, pokud se budou dodržovat prověřená ochranná opatření, jako je nošení roušek a udržování sociálního odstupu. V globální projekci vývoje pandemie covidu-19 to uvedl Institut pro měření a vyhodnocování zdraví (IHME) při Washingtonské univerzitě v americkém Seattlu. Podle této prognózy by mohlo do 1. ledna 2021 na celém světě s covidem-19 zemřít 2,8 milionu lidí, tedy ve srovnání se současnou situací téměř další dva miliony.

    Univerzita Johnse Hopkinse uvádí, že do dneška zemřelo na celém světě 875 510 lidí s covidem-19 a koronavirovou infekcí se nakazilo více než 26,6 milionu osob. Podle odhadů IHME by mohlo v prosinci denně umírat až 30 000 lidí. Pracoviště IHME vypracovalo tři scénáře možného vývoje. Nejhorší situace nastane, když se roušky budou nosit jako dosud a vlády budou nadále zmírňovat požadavky na dodržování odstupu. Do konce roku by pak mohly zemřít až čtyři miliony lidí. V nejlepším případě by mohl být tento údaj poloviční, tedy dva miliony mrtvých, pokud se budou roušky nosit všude a vlády budou vynucovat odstup, jakmile bude denně umírat více než osm lidí na milion občanů.

  • Čína se pustila do celosvětového závodu o vakcínu. Pomůže Srbsko a Pákistán

    Čínská národní skupina Biotec (CNBG) a společnost Sinovac Biotech Ltd v sobotu uvedly, že se další země dohodly na provedení třetí fáze klinických testů svých kandidátů na vakcíny proti koronaviru. Čína tak zintenzivňuje své úsilí v celosvětovém závodě. Mezi nové země, které se dohodly na třetí fázi testování, patří i Srbsko a Pákistán. Srbsko otestuje dvě vakcíny vyvinuté jednotkami CNBG ve Wu-chanu a Pekingu a Pákistán otestuje kandidáta pekingské jednotky, uvádí Reuters.

    Očekává se, že studie CNBG zahrnou 50 000 lidí v přibližně 10 zemích. Zkoušky již začaly ve Spojených arabských emirátech, Bahrajnu, Peru, Maroku, Argentině a Jordánsku.

  • Čeští vědci úspěšně testují biosenzor na koronavirus

    Čeští vědci pokročili ve vývoji biosenzoru pro odhalování koronaviru. Testy na vzorcích odebraných od pacientů podle nich zatím pokračují úspěšně. Nyní zvažují, zda zůstat u „jednodušší“ verze senzoru nebo pracovat na dalších úpravách. Díky nim by přístroj mohl změřit i množství viru na površích či v tělních tekutinách.

    Na přípravě přístroje pro detekci koronaviru spolupracují vědci z fyzikálního ústavu od dubna s kolegy z Biologického centra Akademie věd a Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. V budějovických laboratořích biosenzory testují i v zářijových dnech.

    „Dobrou zprávou je, že to funguje. Podařila se detekce živého viru, dokonce i s citlivostí, kterou jsme předpokládali,“ řekl člen výzkumného týmu Alexandr Dejneka z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

  • V Rakousku za den přibylo 358 nakažených koronavirem

    Dnešní přírůstek 358 infikovaných v Rakousku je téměř shodný jako v pátek, kdy úřady ohlásily 357 nových případů koronavirové infekce. S nemocí covid-19 zemřelo v zemi celkem 735 lidí, přičemž tento údaj se po pátku nezměnil. Většina nových případů - 206 - se vyskytla ve Vídni.

  • V Íránu se opět otevřely školy, z nákazy dál panují obavy

    V Íránu začal školní rok poté, co byly školy v zemi kvůli koronaviru skoro sedm měsíců uzavřené. Část odborné veřejnosti však krok považuje za hazard se zdravím studentů, informovala agentura AP. S covidem-19 ve zhruba 80milionovém Íránu zemřelo již více než 22 000 lidí z celkových 382 772 nakažených. Země byla první v regionu, kde propukla epidemie koronaviru a stala se také nejhůře zasaženou v oblasti.

  • Slovensko zaznamenalo druhý den v řadě rekordní počet nakažených

    Slovensko v pátek zaznamenalo druhý den v řadě rekordní přírůstek nových případů nákazy koronavirem. Testy potvrdily dalších 226 infikovaných, ve čtvrtek bylo nakažených 137. Informovalo o tom dnes slovenské ministerstvo zdravotnictví. Celkový počet úmrtí s nemocí covid-19 zůstal na 37.

  • V Německu přibylo za poslední den 1378 nakažených koronavirem

    V Německu za poslední den přibylo 1378 nových případů nákazy koronavirem, od začátku epidemie v zemi se tak virus Sars-CoV-2 prokázal u 248.997 lidí. Informoval o tom dnes Institut Roberta Kocha (RKI). Dnešní bilance je nepatrně nižší v porovnání s pátkem, kdy úřad ohlásil 1430 nakažených.

  • Česká firma chce na Tchaj-wan dodávat testy na koronavirus

    Česká společnost Generi Biotech vyrábějící testovací sady na koronavirus nalezla na Tchaj-wanu distributora. O konkrétní spolupráci s ním ještě bude jednat. ČTK to řekl ředitel firmy Generi Biotech Radovan Haluza. Tchaj-wanským partnerům nabízel i set, který dokáže zároveň otestovat odebraný vzorek na koronavirus a chřipku typu A i B. Na trh ho chce společnost uvést ještě během září.

  • V Indii se koronavirem nakazily už více než čtyři miliony lidí

    V Indii se nakazily koronavirem už více než čtyři miliony lidí. Celková bilance země se tím přiblížila Brazílii, která je z hlediska počtu infikovaných po Spojených státech na druhém místě. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na zdravotnické úřady.

    Za posledních 24 hodin přibylo v asijské zemi s více než 1,3 miliardy obyvatel dalších 86.432 případů koronavirové nákazy, čímž celkový počet stoupl na 4,023.179.

  • Rekordní počet aktuálně nemocných

    Rekordní je také počet aktuálně nemocných, kterých je skoro 7800. U většiny z nich má nemoc covid-19 mírný průběh, mnozí jsou úplně bez příznaků. V nemocnici jich bylo 190, tedy méně než tři procenta. Za uplynulý týden se počet hospitalizovaných i těch, kteří jsou ve vážném stavu, zvýšil o 30 procent. Intenzivní péči v nemocnicích podle posledních údajů potřebuje 44 pacientů.

Reklama

Hlavní zprávy