Hlavní obsah
Online

Za sobotu přibylo 1247 nakažených, magistrát hledá záložní lůžka

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Za sobotu přibylo do 18:00 celkem 1247 potvrzených případů nákazy koronavirem. Údaje zveřejnilo na svých stránkách ministerstvo zdravotnictví. S nemocí covid-19 se v Česku aktuálně potýká 31 080 lidí. V nemocnicích je 809 osob a nemoci dosud podlehlo 588 lidí.

- V pátek přibylo celkem 2946 potvrzených případů. Ve čtvrtek laboratoře odhalily 2913 nových případů koronaviru.

- Ministr zdravotnictví Roman Prymula prohlásil, že se šíření viru zpomaluje a že čtvrteční číslo považuje za maximum tohoto týdne. Příští týden podle něj budou vydána další opatření omezující shromažďování. Dotknout se mají hlavně volnočasových aktivit, nikoliv ekonomiky.

Aktuální čísla si projděte v infografice:

  • Chrudimská neurologie je kvůli nákaze koronavirem zavřená

    Chrudimská nemocnice uzavřela kvůli nákaze zdravotníků neurologické oddělení včetně ambulancí, 16 lidí má covid-19. Péči o pacienty převzala Pardubická nemocnice. Seznam Zprávám informace sdělila mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

    „Testy u 22 zdravotníků chrudimského neurologického oddělení ukázaly 16 pozitivních výsledků. Personál byl testován z rozhodnutí krajské hygienické stanice v pátek. Podezření na nákazu se na oddělení objevilo v úterý, kdy byla jako suspektní identifikována již hospitalizovaná pacientka. Oddělení je pro příjem nových pacientů uzavřeno, fungovat nebudou ani ambulance. Péče o hospitalizované neurologické pacienty je zajištěna, ostatní neurologičtí pacienti z Chrudimska budou směřováni na neurologické oddělení do Pardubic,“ uvedla Semrádová.

    „Všichni pozitivně testovaní zdravotníci jsou tzv. bezpříznakovými pacienty a jsou v domácí izolaci. V tuto chvíli není možné říci, jak se nákaza na oddělení objevila. Veškerý personál je vybaven adekvátními ochrannými pomůckami a je pravidelně proškolován v jejich používání,“ řekl Miroslav Sirový, oblastní ředitel pro zdravotní služby Pardubické a Chrudimské nemocnice.

  • Na Vysočině přibylo 147 případů covidu, masivně je v rodinách

    Hygienici na Vysočině zaznamenali za posledních 24 hodin 147 nových případů koronaviru. Testů bylo za stejnou dobu 225, nově vyléčených je 28. Vyplývá to z dat na webu hygieniků. Nejvíc, 36, přibylo pozitivních v okrese Třebíč. Situace v kraji je na hranici komunitního přenosu. Koronavirus se masivně vyskytuje v rodinách. Kapacity nemocnic se blíží k naplnění. ČTK to dnes řekl ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice Jiří Kos.

  • Nárůst nakažených koronavirem v Praze dál zpomaluje

    Nárůst počtu lidí nakažených koronavirem v Praze dále zpomaluje. Dnes k 18:00 přibylo za posledních 24 hodin 327 případů nemoci covid-19. V pátek nárůst činil 485 případů a ve čtvrtek rekordních 601 případů. Vyplývá to z údajů na webu pražské hygienické stanice. Od březnového začátku epidemie v Česku bylo v Praze zaznamenáno dohromady 11 631 nakažených. Další a podrobnější údaje, například počet vyléčených a zemřelých, dnes hygienici z technických důvodů nezveřejnili.

  • Roste počet hospitalizovaných. Přibyla tři nová úmrtí

    Od začátku září se počet lidí, kteří s covidem-19 skončili v nemocnici, zvýšil zhruba pětinásobně na 809. Téměř na pětinásobek stoupl i počet hospitalizovaných, kteří jsou ve vážném stavu. Podle posledních údajů ministerstva k čtvrtku jich bylo 168. Jen za tento týden už přibyly v nemocnicích skoro tři stovky nakažených.

    Výrazně roste také množství nakažených koronavirem, kteří zemřeli. Za září se počet úmrtí lidí s covidem-19 zvýšil téměř o dvě pětiny na 588. Jen během tohoto týdne zemřelo přes šest desítek nakažených. V pátek přibylo devět zemřelých a dnes zatím tři.

  • Za sobotu zatím přibylo 1247 nakažených

    Za sobotní den přibylo podle Ministerstva zdravotnictví celkem 1247 potvrzených případů. S nemocí covid-19 se v Česku aktuálně potýká 31 080 lidí.

  • Pražský magistrát hledá záložní lůžka pro pacienty s covidem

    V Praze se kvůli strmému nárůstu pacientů s koronavirem začaly plnit fakultní nemocnice. Vedení města proto hledá nové prostory, do kterých by bylo možné umisťovat pacienty s lehčím průběhem nákazy. V sobotu o tom informoval týdeník Respekt. V pátek ráno bylo podle týdeníku v pražských fakultních nemocnicích zaplněno už 90 procent kapacit pro pacienty s koronavirem.

    Město chystá podle Respektu rezervy ve třech objektech – jedno patro Domova pro seniory Zahradní město, prostory v rekonstruované poliklinice ve Vysočanech, které budou volné až po dokončení rekonstrukce, a jeden nevyužívaný pavilon v Psychiatrické nemocnici Bohnice.

  • Zlé to bude až… Jaké mety už jsou dávno překonány?

    Zlé to bude, až… Nebude dostatek lůžek pro těžce nemocné, až bude přibývat více než 2000 nově nakažených či hygienici nezvládnou trasovat. O čem se v létě mluvilo, je v září realitou.

    Více se dočtete v článku:

  • Podle Armády spásy chybí prostory pro karanténu lidí bez domova

    Ve městech chybí vyčleněné prostory, kde by mohli karanténu strávit lidé bez přístřeší. Upozornila na to Armáda spásy (AS), která žádá o nalezení řešení. Podle zástupců AS se vhodný model při jednání se zástupci ministerstva práce, krajů, měst a poskytovatelů sociálních služeb zatím najít nepodařilo.

    „Pokud se onemocněním covid-19 nakazí člověk bez domova, je zde velmi vysoké riziko přenosu nemoci mezi další osoby bez domova, proto je nutné, aby byla města na tuto situaci připravena,“ uvedla mluvčí Tereza Melišová.

  • Zavření škol by podle analýzy snížilo reprodukční číslo jen málo

    Uzavření středních škol a druhého stupně základních škol by vedlo pouze k malému poklesu reprodukčního čísla přenosu koronaviru ve společnosti. Uvádí to analýza Centra pro modelování biologických a společenských procesů, na kterou dnes na Twitteru upozornil ministr školství Robert Plaga. Analýza také upozorňuje, že uzavření škol by zejména u adolescentů vedla k tomu, že by se oslabilo dodržování ochranných opatření.

  • Podle Prymuly není možné vyloučit italský scénář

    Podle Romana Prymuly je možné, aby při dosavadním nárůstu hospitalizovaných lidí byla v určitý moment obsazena kapacita nemocničních lůžek, která je pro pacienty s covidem-19 vyčleněna. Vyloučen tak není ani italský scénář z jara, kdy v zemi došly ventilátory, informoval ministr v rozhovoru pro Novinky.cz. Sám ale nepředpokládá, že se Česko na takové hodnoty dostane.

    „Pokud by nikdo nedodržoval žádná opatření a my bychom se dostali na trajektorii s reprodukčním číslem 2 a víc, tak je logické, že za nějaký čas by se to mohlo dostat na hodnoty, které by žádný zdravotnický systém nemohl zabezpečit. Já ale předpokládám, že na tyto hodnoty se nedostaneme. To bychom se už nyní museli pohybovat na šesti tisících nakažených denně, a to se neděje,“ uvedl Prymula.

  • Budeme projednávat omezení kontaktů osob, informoval Prymula

    „O svatbách se diskutuje, jsou bohužel rizikové. Je popsáno několik případů šíření na svatbách. K omezení dojde, ale zatím ještě není přesné číslo ani doba, od které k omezení dojde,“ uvedl Roman Prymula v rozhovoru pro Novinky.cz na otázku, zda chystaná omezení ovlivní svatby. Další opatření bude týkat také oslav a večírků či plesů a tanečních, jejichž konání nelze do budoucna zaručit. Podle ministra zdravotnictví je pravděpodobné, že dojde i k centrálnímu omezení, které bude vycházet z počtu osob, které se smějí potkávat.

  • Europoslanec a pražský zastupitel Pospíšil má covid-19

    Europoslanec a šéf pražských zastupitelů koaličních Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil má nemoc covid-19. Uvedl to dnes na Twitteru. Pospíšil je v domácí izolaci. Hygienici podle něj vyhledávají, s kým se setkal. Mluvčí magistrátu Vít Hofman ČTK sdělil, že to zřejmě neovlivní jednání zastupitelstva ani chod úřadu. Nákaza koronavirem se mezi členy vedení Prahy objevila už dříve. Zastupitelstvo 10. září schválilo novelu jednacího řádu, podle níž se mohou i zastupitelé s nařízenou karanténou účastnit jednání zastupitelstva prostřednictvím videokonference.

  • V Moravskoslezském kraji přibylo 196 nakažených covidem-19

    V pátek přibylo 196 nakažených koronavirem z Moravskoslezského kraje. Je to podobný přírůstek, jako tomu bylo o den dříve, kdy nárůst představoval 206 nových případů nákazy. Od počátku pandemie tak v regionu covidem-19 onemocnělo 7844 lidí. Vyplývá to z údajů chytré karantény, které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák.

    „Absolutní nárůst je vysoký, ale incidence na 100 000 obyvatel za sedm dní se nezměnila - v tom jsme stále ve srovnání s ostatními kraji mezi nejlepšími,“ uvedl Vondrák.

  • Počet nakažených na Zlínsku překonal v pátek rekord

    Ve Zlínském kraji přibylo za 24 hodin podle krajské hygienické stanice rekordních 184 případů nákazy koronavirem. V pátek bylo 106 nových případů, ve čtvrtek 82.

    Zatím nejvyšší denní nárůst hygienici evidovali před týdnem v sobotu, kdy bylo 158 nových případů. Od začátku pandemie je podle hygieniků v kraji 2333 nakažených.

  • V Olomouckém kraji přibylo za den rekordních 269 případů covidu

    V Olomouckém kraji přibylo za 24 hodin rekordních 269 potvrzených nákaz novým koronavirem. V pátek bylo evidováno 155 nových případů. Celkem se v kraji podle statistik Ministerstva zdravotnictví od začátku pandemie nakazilo 2881 lidí. Podle hygieniků se s nemocí covid-19 nyní v kraji potýká 1005 lidí, v pátek bylo aktuálně nakažených 871 lidí.

    Ministerstvo eviduje ve svých statistikách všechny nemocné s trvalým bydlištěm v kraji, čísla hygieniků se tak o něco liší. Hygienici k pátečnímu podvečeru uvádějí 2609 potvrzených případů, což je o 177 více než ve čtvrtek večer.

  • Covid není výjimka. Nečekanou událost zažilo 80 procent Čechů

    Vedle pandemie covid 19 zasáhla 80 procent Čechů v posledních pěti letech aspoň jedna další neočekávaná situace. Vyplývá to z průzkumu společnosti Provident Financial, podle které ale české domácnosti nemají dostatečnou finanční rezervu na jejich řešení.

    Mezi tyto události patří například nemoc, úraz, ztráta zaměstnání, smrt blízkého, nenadále výdaje spojené s bydlením či rozvod.

  • Filharmonie Brno kvůli koronaviru změnila program

    Filharmonie Brno kvůli minimalizaci rizik šíření koronaviru změnila program koncertů, které plánuje na čtvrtek a pátek příštího týdne. Místo plánované skladby Giji Kančeliho Andělé smutku, kde vystupuje početný sbor, zařadila Mozartovu Symfonii č. 32 G dur. ČTK to oznámila mluvčí filharmonie Kateřina Konečná.

    „Ke změně programu jsme přistoupili z preventivních důvodů. Na prvním místě je pro nás zdraví posluchačů i hudebníků. Kančeliho dílo přesuneme po dohodě s šéfdirigentem i sbormistrem Kantilény do následující sezony,“ uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová. Zbytek programu zůstává beze změn.

  • Nákaz v rodině a v práci podle ÚZIS ubylo, víc je jich ve škole

    Podíl přenosu covidu-19 v rodině a v práci mezi červencem a srpnem klesl, vyplývá z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky, o kterých informovala ČTK. Další pokles naznačují i data za září. Lenka Svobodová z oddělení komunikace ústavu ale upozornila na to, že na jejich interpretaci je zatím brzy. Asi třetina případů k 19. září nemá uvedené místo nákazy. Souviset to může i s vysokým počtem případů a vytížeností krajských hygienických stanic. Od začátku epidemie se 36 procent lidí nakazilo v práci a čtvrtina v rodině.

  • V jižních Čechách zemřela v souvislosti s covidem seniorka

    V Jihočeském kraji zaznamenali hygienici v pátek 103 nových případů koronaviru. Jedna žena starší 75 let zemřela.

    V domově pro seniory Libníč na Českobudějovicku potvrdili hygienici nákazu u dvou klientů a devíti zaměstnanců, platí tam zákaz návštěv. Aktuálně pozitivních v kraji je 1198 lidí.

  • České cestovní kanceláře obnovují prodej zájezdů do Egypta

    Tuzemské cestovní kanceláře (CK) obnovují prodeje zájezdů do Egypta. První lety jsou naplánované od příštího týdne. ČTK to v pátek řekla mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková. Testy na covid-19 budou nutné při cestě tam i zpět. Jejich případné proplácení CK řeší, zjistila ČTK od zástupců kanceláří. Češi a Slováci, kteří se prokážou poukazem na zaplacené ubytování, mají do konce října podle informací na webu CK Blue Sky Travel vízum zdarma. Blue Sky Travel inzeruje pravidelnou linku do Egypta od 3. října každou sobotu.

Reklama

Hlavní zprávy