Hlavní obsah

Nebezpečí přehřátí, varují dnes meteorologové. Doklad toho, jak se mění léto

Foto: Profimedia.cz

Počet tropických dnů se v posledních dekádách očividně zvýšil. (Ilustrační fotografie)

Reklama

aktualizováno •

Česko čeká možná nejteplejší den letošního roku. V pátek mohou teplotní maxima ve středních a severozápadních Čechách vystoupat i nad 34 °C.

Článek

Kvůli opravdu vysokým teplotám vydal Český hydrometeorologický ústav na pátek varování. Vysoký stupeň nebezpečí hrozí hlavně v Praze, ve Středočeském a Ústeckém kraji a na Českolipsku. Teploty nad 34 stupňů se tam očekávají v odpoledních hodinách.

Ve zbytku republiky by teplota měla překročit tropických 30 stupňů Celsia.

„Velmi vysoká zátěž na lidský organismus, nebezpečí přehřátí a dehydratace. Nebezpečí vybočení a lomů kolejnic kolejové dopravy v důsledku jejich roztažení horkem,“ varují meteorologové.

„Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami,“ radí ČHMÚ. Lidé by také měli mít na paměti, že přímé slunce může v zaparkovaném autě ohrozit zvířata i děti. Neměli by je tak ve vozidlech za žádných okolností nechávat samotné.

Za 60 let se léto hodně proměnilo

Dny, ve kterých teplota vystoupá nad třicet stupňů, se příznačně označují za „tropické“. V šedesátých až devadesátých letech jich podle ČHMÚ mohli lidé v Česku zažít zhruba osm ročně. Průměr zvyšují hlavně devadesátá léta, kdy jejich počet začal stoupat. A doteď nepřestal.

Na jednu dekádu dříve připadalo zhruba 70 až 80 tropických dnů. Nyní už můžeme za posledních deset let napočítat přes dvě stovky.

Poslední roky se tak od původních osmi tropických dnů ročně výrazně vzdálily. V nejteplejším roce dekády, 2015, si jich lidé v Česku „užili“ celkem 34. Ke starému normálu padl pouze rok 2011.

Trend vysokého počtu tropických dnů pokračuje i letos, kdy jich meteorologové zatím zaznamenali celkem 27. Tři v červnu a po dvanácti v červeneci i srpnu.

Podle meteorologů nic nenasvědčuje tomu, že by počet tropických dnů měl začít klesat. Právě naopak. Predikce ukazují, že v letech 2070-2099 bude obvyklé zažívat v Česku průměrně 31 tropických dnů ročně.

Zároveň se také ukazuje, že ubývá mrazových a ledových dnů, zatímco přibývá letních dnů i tropických nocí, které jsou pro Česko téměř statistickou raritou. Taková noc se vyznačuje tím, že během ní teplota neklesne pod dvacet stupňů.

Reklama

Doporučované