Hlavní obsah
Online

Španělsko chce od ledna začít očkovat proti covidu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Zdravotníci ve Spojených státech budou od pondělí připravení začít s očkováním proti covidu-19. V neděli se totiž začalo s distribucí prvních statisíců dávek nově schválené vakcíny od firem Pfizer a BioNTech. Mimořádné použití vakcíny schválil Úřad pro kontrolu potravin a léčiv v pátek.

- Španělsko chce začít s plošným očkováním od 4. až 5. ledna 2021; podmínkou je, že Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) do té doby navrhne EU ke schválení vakcínu americké společnosti Pfizer a jejího německého partnera BioNTech. Oznámil to v pondělí španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa, informoval deník El País.

- Předseda vlády bývalého Svazijska Ambrose Dlamini, který měl před čtyřmi týdny pozitivní test na covid-19, způsobovaný koronavirem, zemřel v neděli v jihoafrické nemocnici ve věku 52 let. Oznámily to tiskové agentury. Svazijsko se předloni přejmenovalo na království eSwatini.

  • JAR kvůli covidu-19 před Vánoci opět zpřísňuje restrikce

    Jihoafrická republika v pondělí zpřísnila opatření, jejichž cílem je zpomalit šíření koronavirové nákazy. Před Vánoci se tak uzavřou pláže na východním pobřeží země a zpřísní se omezení účasti na veřejných akcích. Informovala o tom agentura Reuters.

    „Vzhledem k rychlosti, s jakou v uplynulých dvou týdnech přibývaly nové případy nákazy, je zcela možné, že pokud nebudeme naléhavě jednat… bude druhá vlna horší než ta první,“ uvedl v televizním projevu prezident Cyril Ramaphosa. Noční zákaz vycházení bude nyní v JAR platit od 23:00 do 04:00 a alkohol bude možné prodávat od pondělí do čtvrtka.

  • USA už registrují 300 000 úmrtí spojených s covidem-19

    Bilance obětí covidu-19 ve Spojených státech přesáhla 300 000. V den, kdy v zemi s přibližně 330 miliony obyvatel začalo plošné očkování první schválenou vakcínou, o tom informují americká média. Úmrtí připisovaná nemoci z koronaviru v těchto dnech přibývají rychleji než při jarním vrcholu epidemie.

    První oběť covidu-19 ohlásily USA na konci února. Přes 100 000 se bilance dostala ve druhé polovině května, přes 200 000 o další čtyři měsíce později. Nyní eviduje Univerzita Johnse Hopkinse (JHU) 300 267 zemřelých, přičemž za den bilance v průměru narůstá o více než 2000. Minulý týden přinesl poprvé přírůstek nad 3000.

  • UNESCO: Učitelé by měli dostat vakcínu mezi prvními

    Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) dnes vyzvala vlády světa, aby zařadily učitele a pedagogický personál mezi skupiny obyvatelstva, jež budou očkovány proti koronaviru jako první. Podle organizace pedagogové vykonávají zaměstnání, které je klíčové pro žáky i celou společnost, uvádí agentura AFP. Organizace také varuje před sociálními a ekonomickými dopady uzavírek škol.

  • Itálie možná o Vánocích zavře restaurace i většinu obchodů

    Panel expertů radící italské vládě, jak omezit šíření koronaviru, v pondělí doporučil ještě více zpřísnit opatření o vánočních svátcích. Informovala o tom agentura ANSA, podle níž by tak v celé zemi mohly zavřít restaurace a většina obchodů. Experti upozornili na stále velmi zatížený zdravotnický systém i na to, že Itálie nyní eviduje denně víc úmrtí s covidem-19 (dnes 491) než o 20 milionů lidnatější Německo (188). To přitom od středy do 10. ledna zavře většinu obchodů.

  • Nizozemsko zavádí na pět týdnů plošnou uzávěru

    Kvůli rostoucímu počtu nakažených zavede Nizozemsko od úterý plošnou uzávěru. Platit bude přinejmenším pět týdnů, tedy do 19. ledna, oznámil v pondělním projevu premiér Mark Rutte. Zavřené budou muset být školy i obchody s výjimkou těch nezbytných, informoval server NOS. Podle agentury DPA jde o dosud nejpřísnější opatření, jaká Nizozemsko v boji s koronavirem přijalo. Poprvé od počátku epidemie budou v Nizozemsku zavřené i obchody vyjma potravin, drogerií či lékáren. Uzavřená budou také kina, divadla, muzea, ale i kadeřnictví, posilovny či bazény.

  • V Paříži protestovalo několik tisíc hoteliérů a restauratérů

    V Paříži v pondělí protestovalo několik tisíc hoteliérů a restauratérů, kterým se nelíbí, že jejich podniky musí zůstat kvůli vládním protiepidemickým opatřením zavřené do 20. ledna. Demonstranti požadovali po vládě, aby umožnila rychlejší otevření barů, restaurací a hotelů a navýšila kompenzace, píše agentura AFP. V úterý se chystají do ulic vyjít proti nařízením představitelé živé kultury. Počet nakažených dnes ve Francii výrazně klesl, roste ale počet hospitalizovaných pacientů s koronavirem.

  • Rusko finišuje testování vakcíny proti covidu-19 pro zvířata

    Rusko je krok od zakončení klinických testů vakcíny proti covidu-19 určené pro domácí zvířata a norky a v únoru chce zahájit její schvalovací proces, píše dnes agentura Reuters s odkazem na ruský úřad pro dohled nad zemědělstvím. Očkovací látku začalo na jaře vyvíjet ruské Federální centrum pro zdraví zvířat poté, co se zjistilo, že virus se z lidí může přenést na některá zvířata.

  • Psi rakouské armády poznají koronavirus, možná pomůžou na letišti

    Služební psi rakouské armády umí poznat, zda je někdo nakažený koronavirem. Na tiskové konferenci to v pondělí oznámila ministryně obrany Klaudia Tannerová, informovala agentura APA. Na začátku příštího roku by mělo být jasné, zda lze čtyřnohé vojáky použít k odhalování nakažených například na vídeňském letišti. Služební psi dokážou podle Tannerové poznat, zda je někdo nakažený virem SARS-CoV-2, a to například z použité roušky. Podle agentury APA dokázala před zraky novinářů na tiskové konferenci fenka belgického ovčáka Fantasy infikovanou roušku odhalit hned několikrát za sebou.

  • Justin Bieber vydává s britskými zdravotníky vánoční singl

    Kanadský popový zpěvák Justin Bieber připravil se sborem londýnských zdravotníků vánoční singl. Písní, která je speciální verzí Bieberovy skladby Holy, se chtějí dostat na čela britského žebříčku vánočních singlů, píše dnes agentura AP. Příjmy z prodeje a sdílení písničky půjdou na dobročinné projekty britské zdravotnické služby (NHS). Skladba bude zveřejněna v pátek.

    Podle kanadského zpěváka je píseň poctou „neuvěřitelnému nasazení“, které prokazují zdravotníci při epidemii koronaviru. Pěvecký sbor, se kterým Bieber spolupracoval, tvoří zdravotníci, již působí v londýnských čtvrtích Lewisham a Greenwich.

  • Češi zkrácením cesty přes Sasko žádné nařízení neporuší

    Pokud se Češi místo delší cesty Českem rozhodnou zkrátit trasu jízdou přes Sasko, žádné saské nařízení proti pandemii covidu-19 tím neporuší. ČTK to sdělilo saské ministerstvo sociálních věcí, které je zodpovědné za resort zdravotnictví, a tím i za karanténní opatření. Český konzulát v Drážďanech nicméně zkracování cest nedoporučuje, neboť má informace o několika pokutovaných českých občanech.

  • Slovenská vláda nezavedla nová omezení, rozhodne později

    Slovenská vláda podle ministra zdravotnictví Marka Krajčího na pondělním mimořádném jednání nevyhověla návrhu pandemické komise rychle zavést výrazné omezení volného pohybu obyvatel. Zákaz vycházení s výjimkami ale zůstává kvůli šíření koronaviru dál ve hře. Návrh nových opatření projedná kabinet premiéra Igora Matoviče ve středu a platit by měla od příštího týdne.

  • Švýcarsko hlásí 10 000 nových případů

    Ve Švýcarsku se za posledních 24 hodin nákaza prokázala u 10 726 lidí. V tomto čísle jsou obsaženy i případy odhalené při hromadném testování v kantonu Graubünden. S covidem-19 ve Švýcarsku za poslední den zemřelo dalších 193 lidí, a celková bilance mrtvých se tak vyšplhala na 5589.

    Švýcarská vláda navzdory vysokému počtu nakažených zatím další opatření nechystá. „Zkoušíme jinou cestu,“ uvedl dnes ministr zdravotnictví Alain Berset. Ústřední vláda by přitom podle serveru 20minuten chtěla plošnou uzávěru, proti jsou ale jednotlivé kantony, které mají značné pravomoci. Ministr Berset také varoval před výzvami některých lidí k občanské neposlušnosti. Podle něj je to nejen nelegální, ale i nebezpečné.

  • Hromadného testování se v Rakousku zúčastnilo 22,6 procenta obyvatel

    Zhruba dva miliony lidí se v uplynulých dvou týdnech v Rakousku zúčastnily projektu hromadného testování. Pozitivní test jich mělo 4200, informovala agentura APA. Za posledních 24 hodin v Rakousku přibylo 2588 potvrzených případů nákazy koronavirem.

    Účast se v jednotlivých částech země značně lišila. Například v Dolních Rakousech, které hraničí s Českem, přišlo na testy zhruba 35 procent obyvatel, ve Vídni to bylo jen 13,5 procenta. Pozitivních bylo celostátně 0,2 procenta testů.

  • V USA začala kampaň očkování proti covidu-19

    Vakcínou proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech už se mimo klinické testy očkuje také ve Spojených státech. Jako první ji tam zřejmě dostala zdravotní sestra z New Yorku, podle agentury AP tak odstartovala největší imunizační kampaň v amerických dějinách. Očkování mělo dnes začít po celé zemi poté, co jej v pátek povolil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

  • Sputnik V má podle nových dat účinnost 91,4 procenta, říká výrobce

    Výrobci ruské vakcíny proti covidu-19 s názvem Sputnik V v pondělí oznámili, že podle nových dat z „posledního kontrolního bodu“ klinického testování má jejich očkovací látka účinnost 91,4 procenta. Proti těžkým případům covidu-19 pak podle dnes zveřejněného prohlášení ústavu Nikolaje Gamaleji a Ruského fondu přímých investic preparát chrání se 100procentní účinností. Žádné nečekané nežádoucí reakce na vakcínu se podle zprávy během klinických testů nevyskytly.

  • Polsko čelí třetí vlně covidu-19, má přijmout plán očkování

    Polsko čelí reálné hrozbě třetí vlny pandemie koronaviru, prohlásil v pondělí ministr zdravotnictví Adam Niedzielski. Dodal, že doporučí, aby nynější omezující opatření zůstala v platnosti nejméně do 17. ledna, informovala agentura Reuters. V Polsku je zakázané shromažďování více než pěti osob, a to včetně svateb či pohřbů. Všechny školou povinné děti se učí na dálku a uzavřená jsou kina, muzea či galerie, stejně jako restaurace nebo sportovní střediska.

    Očekává se, že polská vláda v úterý přijme národní plán očkování proti covidu-19. Premiér Mateusz Morawiecki počátkem prosince oznámil že jeho vláda nakoupila více než 60 miliónů vakcíny proti covidu-19 od šesti výrobců. K dnešnímu dni je v Polsku zaznamenáno celkem 1 140 572 případů nákazy koronavirem; 22 960 lidí s covidem-19 zemřelo. Polsko má zhruba 38 miliónů obyvatel.

  • Londýn se přesune do 3. nejrizikovějšího stupně

    Ve Velké Británii platí regionálně odstupňovaná opatření, podle nichž se jednotlivé oblasti řadí do stupně jedna až tři. Londýn se ve středu přesune do třetího stupně, kde platí nejpřísnější omezení. Britským zákonodárcům to sdělil ministr zdravotnictví Matt Hancock.

    V červených zónách musí zavřít všechny restaurace, nadále smí prodávat jen s sebou. Lidé se nesmí setkávat uvnitř s členy jiných domácností. Venku platí pravidlo šesti. Uzavřou také například divadla.

  • Bavorská policie poslala po nákupech v ČR do karantény osm lidí

    Bavorská pohraniční policie přistihla o víkendu u hraničního přechodu ve městě Furth im Wald osm lidí, kteří se vydali do Česka, aniž by k tomu měli pádný důvod. Většina z nich vyrazila do Česka, které Německo považuje za rizikovou oblast, aby natankovala nebo nakoupila levné cigarety. Všech osm zadržených musí nyní do desetidenní karantény, informovala dnes agentura DPA.

    Kvůli vysokému počtu nakažených koronavirem platí od minulé středy v Bavorsku nouzový stav, v rámci kterého je omezen mimo jiné volný pohyb obyvatel. Z domova obyvatelé Bavorska mohou vycházet jen, pokud k tomu mají závažný důvod. Tím je například cesta do práce, nákup potravin a léků či návštěva lékaře. V nouzovém stavu je omezen také malý pohraniční styk. Na nákup za hranici tak nemohou ani Bavoři do Česka, ani Češi do Bavorska.

  • Německá vládní CDU kvůli koronaviru uspořádá digitální sjezd

    Německá vládní Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové kvůli koronaviru uspořádá volební sjezd výhradně v digitální formě, uskuteční se 15. a 16. ledna. Nové vedení strany bude oficiálně známo až 22. ledna, protože výsledek digitální hlasování, které není právně závazné, musí potvrdit ještě následná korespondenční volba. V pondělí se na tom shodlo vedení CDU.

  • Španělsko chce začít s očkováním v prvním lednovém týdnu

    Španělsko chce začít s plošným očkováním od 4. až 5. ledna 2021; podmínkou je, že Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) do té doby navrhne EU ke schválení vakcínu americké společnosti Pfizer a jejího německého partnera BioNTech. Oznámil to v pondělí španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa, informoval deník El País.

    Španělsko podobně jako jiné země plánuje nejdříve očkovat seniory a zaměstnance pečujících domů, následně zdravotníky a osoby v rizikových skupinách. „Pokud všechno půjde podle našeho plánu, v květnu či červnu by mohlo být naočkováno 15 až 20 milionů Španělů,“ uvedl ministr. Jihoevropská země má okolo 47 milionů obyvatel.

Reklama

Hlavní zprávy