Hlavní obsah

V pátek se otevře Šternberský palác se starými mistry

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Nová expozice starého umění se v pátek otevře návštěvníkům ve Šternberském paláci. Autoři ji nazvali Staří mistři II, protože se vzájemně doplňuje s expozicí se stejným názvem v protějším Schwarzenberském paláci.

Článek

Nová expozice ve Šternberském paláci navíc navazuje na tradici prezentace umění v objektu, v němž sídlila v letech 1811⁠ až 1871 Společnost vlasteneckých přátel umění, předchůdkyně dnešní Národní galerie Praha.

„Jsme velice potěšeni, že před rokem otevřená expozice Staří mistři ve Schwarzenberském paláci nyní získala ve Šternberském paláci svůj protějšek. Takto jsou oba jedinečné architektonické skvosty z doby renesance a baroka s nádhernými interiéry znovu přístupné veřejnosti,“ řekl na tiskové konferenci Marius Winzeler, ředitel Sbírky starého umění.

Nové instalace v obou palácích ukazují více než 600 mistrovských děl od antiky po klasicismus, a tak podle Winzelera umožňují návštěvníkům vnímat je v odlišných souvislostech. Expozice podle autorů také reflektuje význam Hradčanského náměstí v sousedství areálu Pražského hradu, který česká veřejnost pokládá za středobod národní kultury a dějin. Instalace hledá souvislosti s různými kulturními oblastmi Evropy i mimo ni - součástí jsou artefakty ze Sbírky asijského umění v prostoru Čínského kabinetu zdůrazňující vzájemnou provázanost umělecké tvorby.

Staří mistři II prezentují kolekci italské malby 14. a 15. století, díky níž lze poznávat uměleckou tvorbu v Sieně, Florencii, Benátkách či Padově. Na rané italské umění navazuje renesanční a barokní malířství.

Návštěvníci uvidí soubory nizozemského, vlámského a holandského malířství z období 15. až 18. století, přičemž hlavní pozornost se upírá na uměleckou produkci Antverp, Amsterdamu, Utrechtu a Leydenu. V těchto centrech působila řada slavných umělců, jako jsou Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck či Gerard ter Borch.

Jako unikátní dílo je představen oltář s Ukřižováním od Hanse Raphona, jediný v úplnosti zachovaný retábl s Pašijemi Krista v tuzemských veřejných sbírkách. Umění střední Evropy zastupuje soubor norimberského malířství a vybraná solitérní malířská a sochařská díla vytvořená na území současného Německa.

V expozici je zastoupena produkce německých a rakouských malířů a sochařů ze 17. a 18. století ovlivněná holandským a vlámským uměním zejména 17. století, ale také italským, především benátským malířstvím 16. a 17. století.

Expozice Staří mistři ve Schwarzenberském paláci je dostupná na webu také jako virtuální prohlídka. Umožňuje divákům procházet celou expozicí, stěžejní ukáže v detailu a doplní informace.

Reklama

Související témata:

Doporučované