Hlavní obsah

V Peltově kauze se schyluje ke klíčové výpovědi. Dorazí i „dračice“

Foto: Profimedia.cz

Oba obžalovaní, Miroslav Pelta (vlevo) a Miroslav Jansta, napjatě čekají na to, s jakou strategií před soudem vystoupí obžalovaná exnáměstkyně Simona Kratochvílová.

Reklama

Na startu chyběla. Druhého soudního kola se však stěžejní postava dotační kauzy zúčastní. Bývalá náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová Seznam Zprávám potvrdila, že k soudu dorazí. Očekává se napínavé klání.

Článek

Často probírali, jak je baví hrát si s mocí a vlivem. „Tohle je tvůj život, jsi dračice. To je náš adrenalin, hrát hry a k tomu ta chemie. Je to jeden velkej blázinec,“ líčil Miroslav Pelta své spojenkyni Simoně Kratochvílové v tajném bytě v centru Prahy. Slova zachytily odposlechy.

Od té doby uplynulo přes tři a půl roku. Bývalý předseda Fotbalové asociace ČR a někdejší náměstkyně ministryně školství mezitím kvůli podezření z machinací se sportovními dotacemi dostali předvolání na lavici obžalovaných. V pondělí se opět sejdou, tentokrát u Městského soudu v Praze. A bude to – Peltovými slovy – pořádný adrenalin.

Očekává se napínavá právní bitva. V prvním červnovém kole Kratochvílová u soudu chyběla. Je to především ona, kdo podle vyšetřovatelů zneužil své úřední pravomoci a porušil povinnosti při správě cizího majetku.

Pokud by svou roli v případu chtěla umenšit a rozostřit, má de facto jedinou šanci: ukázat politicky směrem výš – tedy na svou tehdejší nadřízenou, ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD). Stejně důležité bude, jak se vyjádří k rozhovorům s Peltou, které zaznamenaly nastražené mikrofony při jejich schůzkách v Peltově konspiračním bytě.

Proto se napjatě očekává, kdy a s čím Kratochvílová u soudu vystoupí. Seznam Zprávy zjistily, že exnáměstkyně se k soudu chystá již v pondělí. „Myslím, že se dostavím a že se tam uvidíme,“ řekla redakci.

Podle informací Seznam Zpráv v uplynulých měsících změnila své advokáty s cílem pozměnit strategii své obhajoby. „Nechala bych to až na pondělí,“ nechtěla v pátek prozradit bližší podrobnosti.

O čem je kauza Pelta

Bývalého předsedu Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Peltu obžaloba viní ze čtyř různých trestných činů včetně podplacení a navedení ke zneužití pravomoci. Hrozí mu až 12 let vězení.

Státní zástupce Ondřej Trčka tvrdí, že Pelta se přes další obviněnou, tehdejší náměstkyni ministerstva Simonu Kratochvílovou, jinak také svou milenku, dostával k zákulisním informacím o rozdělování dotací. Společně pak údajně proces ovlivňovali ve prospěch nejen FAČR, ale také lidí, s nimiž se Peltovi vyplatilo udržovat dobré vztahy.

Vedle Pelty a Kratochvílové se tento případ dotýká ještě advokáta a předsedy České unie sportu Miroslava Jansty, sekretáře České unie sportu Jana Boháče a exředitele ministerského odboru sportu Zdeňka Břízy.

Všechny tři prvoinstanční soud zprostil obžaloby.

Čekání na ministryni

K soudu by se v příštích dnech měla v roli svědkyně dostavit i exministryně a současná místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová. Bude záležet na tom, kolik hodin zabere výstup Kratochvílové.

Na její i Valachové pohledy na případ je zvědavý další z obžalovaných Miroslav Jansta. „Doufám, že se s podáním dalších svědectví ukáže, že jsme nedělali nic protiprávního, že o našich jednáních věděla i paní ministryně,“ řekl Seznam Zprávám předseda České unie sportu (ČUS).

Jansta i Pelta se do ministryně kriticky pustili už v prvním červnovém soudním klání. „Paní Valachová sama neudělala nic, všechno předala Simoně Kratochvílové. S Kratochvílovou spolu bydlely, krásně si rozuměly,“ uvedl před soudem Pelta. „Kdyby se paní Valachová nestyděla říct, jak to bylo, nemuseli jsme tu být. Ona o všem věděla. Říkala mi: Všechno vím, všechno vím, Simona mi všechno řekla,“ doplnil Jansta.

Valachová označila jejich slova za lživá. V reakci na jejich vystoupení u soudu napsala i článek na svém blogu, kde oznámila, že u soudu různé okolnosti vysvětlí. „Zdržovala jsem se proto všech reakcí na překrucování faktů i na nehorázné výmysly, které se opakovaně objevovaly. Nechala jsem bez komentáře také kdovíjak uniklé části odposlechů a mnoho naprostých lží, které v jakýchsi vlnách zaplavovaly české weby, tištěné noviny i televize,“ napsala v textu.

Téma, které se u soudu bude v příštích dnech a týdnech s vysokou pravděpodobností rozebírat, je povaha vztahu mezi Kratochvílovou a Valachovou. Proč? Aby soud zjistil, nakolik mohla ministryně o dění kolem své náměstkyně (ne)vědět.

Pelta v červnu vztah výše uvedených žen charakterizoval jako velice blízký.

„Ten byt na Senovážném náměstí jsem platil já. Na nějaké účely, o kterých nechci mluvit. Objednávala to jedna holka z FAČR, ale platil jsem to celou dobu já. Simona Kratochvílová bydlela u Katky Valachové, pak jim ale řekl ministr ze sociální demokracie, takový brejlatý, to je jedno, že už to takhle dál nejde a chystá se na ně mediální útok. A tak se Simona musela den ze dne vystěhovat od Katky. Tak mi volala, že je průser. A já jí ten byt nabídl. Ona mi za to platila nájem,“ pronesl někdejší šéf FAČR.

Valachová s jeho slovy vůbec nesouhlasila. „Jsou lži a jsou ubohé lži. Žádnou ,společnou domácnost‘ jsem s náměstkyní Kratochvílovou neměla. A proč mohla jistou dobu užívat část služebního bytu resortu školství, to ráda vysvětlím u soudu,“ bránila se exministryně.

Nafta, nebo benzin?

Jisté je, že je pojilo pracovní pouto. Od září 2014 se sešly na Úřadu vlády v legislativní sekci, odkud si v červnu 2015 Valachová – už coby ministryně školství – přivedla hned několik náměstků. Kratochvílová se tehdy stala ředitelkou kabinetu, což bývá pro ministra ta nejbližší osoba v resortu. Rok poté už byla Kratochvílová náměstkyní pro sport.

O vztahu mezi Kratochvílovou a Valachovou mohou leccos napovědět odposlechy, které policie nasbírala na přelomu let 2016 a 2017 při monitorování Peltova bytu v centru metropole. Lze očekávat, že Valachová i část obhajoby budou jejich význam bagatelizovat s tím, že si Pelta a Kratochvílová vymýšleli, přeháněli, spekulovali.

Oba si často lámali hlavu nad politickou budoucností ministryně. Sami ovšem přiznávali, že ne o všech zákulisních „piklech“ Valachová ví. „Je to naše parťačka, jen o tom neví,“ poznamenal jednou Pelta. Kratochvílová přitakávala: „Přesně jsi to vystihl!!! Já mám variantu pomoct ve všem ministryni maximálně, ale už pak být bez ní. Další volební období s ní už nechci. Asi chápeš. Musíme z ní udělat ministryni spravedlnosti.“

Z Peltových slov vyplynulo, že mu u Valachové scházely větší politické zkušenosti. „Udělám pro její zvolení ne 100 procent, ale 1 000 procent. Nemám rád prohry, cítím se jako součást její rodiny, jen ona nám musí dát aspoň trochu svých emocí najevo… Je neuchopitelná, nejasná. Nevíš, jestli je s tebou, nebo proti tobě. Jestli jede na naftu, nebo benzin,“ vysvětloval Pelta své spojenkyni.

V únoru 2017 Kratochvílová psala i Miroslavu Janstovi, že je potřeba politicky na Valachové zapracovat. „Paní ministryně musí být ministryní spravedlnosti. Musí. Celý Kazachstán o tom mluvila. Plánuje, těší se na to. ANO jí to samo nabídlo,“ psala Kratochvílová šéfovi České unie sportu.

Jansta i Pelta měli obavu, že Valachová by se politicky odchodem z ČSSD odstřelila. Jak ale píšeme o několik odstavců níže, Valachová odmítá, že by kdy měla v plánu přestoupit do koaličního hnutí ANO.

Strach o děti

Pelta s Kratochvílovou v souvislosti s Valachovou řešili nejenom politiku, ale i záležitosti osobnějšího rázu – konkrétně bydlení. Na přelomu let 2016 a 2017 se Kratochvílová od Valachové odstěhovala. Náměstkyně šla bydlet k Peltovi do jeho pražského bytu. Vyšetřovatelé mají zato, že ze strany Pelty šlo o formu úplatku pro náměstkyni, která mu měla na oplátku pomáhat s lobbováním za dotace pro vybrané sportovní kluby.

Valachová potvrdila, že situace na přelomu let 2016 a 2017 se vyhrotila, kvůli čemuž chtěla dle svých slov z politiky odejít. Roli podle ní hrál zvyšující se tlak na její osobu a rodinu.

„Platí, že na přelomu let 2016 a 2017 pokračovala mediální kampaň proti mně a objevovaly se také hodně ošklivé věci na sociálních sítích. V lednu 2017 to dospělo tak daleko, že jsem se začala obávat o bezpečnost dětí. Policie mé obavy vyhodnotila jako opodstatněné a výsledkem byla skoro půl roku trvající policejní ochrana mých dcer. A ano, je fakt, že z toho důvodu jsem před náměstkyní Kratochvílovou (a několika dalšími spolupracovníky) mluvila o tom, že odejdu úplně z politiky a vrátím se k profesi právničky,“ napsala exministryně na svém facebookovém profilu.

Trojici Pelta, Jansta a Kratochvílová pak za jejich „povídačky“ na nahrávkách odsoudila. „Bála jsem se o děti. Co si o tom obžalovaní Kratochvílová, Jansta a Pelta povídali a jak o tom spekulovali, to jsem se dozvěděla až za pár měsíců z odposlechů, které mi policisté pustili během vyšetřování kauzy. Tyto odposlechy mne skutečně zbavily všech iluzí o těchto lidech a o postupech, k jakým byli ochotni sáhnout,“ dodala.

Do toho, jak tomu všemu ve skutečnosti bylo, by nyní měly vnést světlo soudy.

Reklama

Doporučované