Hlavní obsah

V Pentagonu zadrželi nebezpečné zásilky, jedovatý ricin měl obdržet ministr obrany Mattis

Foto: U.S. Department of Defense

Americký ministr obrany James Mattis.

Reklama

V sídle amerického ministerstva obrany byly v pondělí zadrženy nejméně dvě poštovní zásilky pro podezření, že obsahují jedovatý ricin. Podle dnešní informace mluvčího Pentagonu kauzu vyšetřuje Federální úřad pro vyšetřování, bližší podrobnosti nejsou známy.

Článek

Nebezpečný obsah byl zajištěn v ministerské podatelně, kde zásilky procházejí elektronickou kontrolou. Balíčky byly určeny konkrétnímu adresátovi. Jedním z nich byl podle CNN americký ministr obrany James Mattis. Druhý balíček pak byl adresován veliteli námořních operací Johnu Richardsonovi.

Podatelna, která je nyní v karanténě, se nachází mimo hlavní budovu ministerstva. Nikdo z personálu nebyl podle vyšetřovatelů ohrožen.

„Při elektronické kontrole jsme narazili na podezřelou látku. Zásilky převzali pracovníci FBI, kteří je podrobí dalším testům,“ řekl CNN tiskový mluvčí Pentagonu Rob Manning. Převzetí podezřelých zásilek potvrdila také sama FBI. V tiskovém prohlášení následně úřad uvedl, že aktuálně nelze poskytnout další podrobnosti.

Ricin je vysoce jedovatá látka, která se získává ze semen skočce obecného. Smrtelná může být už ve velmi malých dávkách. Příznaky požití ricinu se v čase stupňují – například od bolesti hlavy a zvracení po vnitřní krvácení. Smrt poté nastává kvůli těžkému poškození jater, sleziny, ledvin a kolapsu oběhové soustavy.

List The Independent dodává, že ricin patří mezi nejjednodušeji vyrobitelné smrtelné jedy.

V červnu byla kvůli nabádání k výrobě a použití ricinu zatčena žena z amerického státu Wisconsin. Podle amerického ministerstva spravedlnosti se žena na sociálních sítích snažila další uživatele přesvědčit k útoku ricinem na vládní činitele a kontaminaci vodních zdrojů. Na sítích zároveň šířila propagandistické materiály teroristického hnutí Islámský stát.

Reklama

Související témata:

Doporučované