Hlavní obsah

V Peru byly sečteny všechny hlasy z voleb, Castillo má víc než Fujimoriová

Foto: Profimedia.cz

Představitel krajní levice Pedro Castillo získal v peruánských prezidentských volbách 50,125 procenta hlasů.

Reklama

V Peru byly devět dnů po konání prezidentských voleb sečteny všechny hlasy. Představitel krajní levice Pedro Castillo získal 50,125 procenta hlasů, krajně pravicová politička Keiko Fujimoriová si připsala 49,875 procenta hlasů.

Článek

Podle Reuters se očekává, že se Fujimoriová nyní pokusí výsledky napadnout u soudu. Politička již dříve bez konkrétních důkazů poukázala na údajné podvody a snažila se dosáhnout toho, aby byly některé hlasy anulovány.

Organizace amerických států a jiné mezinárodní skupiny uvedly, že nemají poznatky, podle kterých by druhé kolo prezidentských voleb v Peru doprovázely rozsáhlé nesrovnalosti.

Rozdíl mezi kandidáty byl 44.058 hlasů. Zatímco Castillovi se podařilo získat podporu chudších voličů ve venkovských oblastech Peru, Fujimoriová bodovala u bohatších voličů ve městech.

Agentura Reuters upozornila, že výsledky by mohly mít značný dopad na důlní průmysl v zemi, která je druhým největším producentem mědi na světě. Castillo v kampani uváděl, že chce zrušit kontrakty s důlními společnostmi.

Hlavním tématem kampaně byl boj proti covidu-19 a proti korupci. Z korupce a praní špinavých peněz je obviněna i Fujimoriová, která se o prezidentské křeslo ucházela už potřetí.

Těsným výsledkem skončily i předchozí prezidentské volby v roce 2016, ve kterých Pedro Pablo Kuczynski zvítězil nad Fujimoriovou o zhruba 43 000 hlasů. Kandidátka i tehdy mluvila o podvodech, které se ale nepodařilo prokázat.

Reklama

Související témata:

Doporučované