Hlavní obsah

V Peru vypouštějí do volné přírody stovky tisíc želv. Aby je místní kvůli masu nevyhubili

S vypouštěním malých terek jednovousých pomáhají i místní obyvateléVideo: AP

 

Reklama

V Peru začali s vypouštěním mláďat želvy tereky jednovousé do volné přírody. Do řeky v peruánské Amazonii vypustili zatím 5 tisíc mláďat, celkem jich bude přes 700 tisíc.

Článek

Ochránci zvířat vypouštějí malé želvy do divoké přírody už 31 let. Snaží se tak vyvarovat pytlákům, kteří vejce želv nelegálně sbírají. Letos bude do volné přírody vypuštěno přes 700 tisíc mláďat. Ochranáři vajíčka sbírají každoročně v srpnu, následně je převezou na stanici, kde je v inkubátorech nechají vylíhnout. Když želvy vyrostou a jsou schopné přežít ve volné přírodě, tak je v několika vlnách vypouštějí. U toho jim pomáhají i místní obyvatelé.

Právě pro ně jsou tereky jednovousé velmi důležité. Například pro obyvatele regionu Loreto jsou jejich vejce a maso primárním zdrojem proteinů. Systém vypouštění mladých terek do volné přírody podporuje i peruánská ministryně životního prostředí Elsa Galarza Contrerasová. Tereky tak podle ní zůstanou ve volné přírodě v hojném počtu a místní obyvatelé se nemusí bát, že je konzumací jejich masa přivedou na hranici vymření.

První várka mladých želv byla vypuštěna v chráněném přírodním území Pacaya-Samiria. Další budou následovat v jiných částech Peru, a to až do poloviny listopadu.

Reklama

Související témata:

Doporučované